Saker du kan göra för att minska risken för magsjuka

Tvätta händerna

  • Efter toalettbesök
  • Innan du börjar laga mat och efter att du har hanterat rått kött
  • Efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö

Matlagning

  • Vid grillning, använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra
  • Tänk på att diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker
  • Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt
  • Undvik att låta maten stå framme länge i värmen
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten


Opastöriserad mjölk
Undvik att dricka mjölk och äta mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserad


Kontrollera ditt vatten
Om du har egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier.


Bada inte nära betande djur


Råden kan också vara bra att ha i åtanke när man reser utomlands eftersom många insjuknar med magsjuka just vid utlandsresor.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Enligt Margareta Löfdahl, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten så ökar risken för magsjuka under sommarmånaderna. 

– Det är vanligare med magsjuka på sommaren, det toppar just då. På vintern är vinterkräksjuka vanligare.

Anledningen till att det är vanligare med magsjuka under sommaren är enligt Margareta Löfdahl på grund av värmen och att vi gör saker under sommaren där risken är stor att bli smittad av bakterier. 

– Vi tror det kan bero på att det är varmare. Men också att man kanske går ut och har picknick och då inte kyler maten ordentligt eller att man kanske inte grillar så noga som man borde.  

Hennes bästa tips för att undvika magsjuka är att tvätta händerna.

– Tvätta händerna innan du lagar, innan du ska äta, efter du har ätit och om du klappat djur eller suttit utomhus.

► LÄS MER:  Myter och fungerande råd – så håller du fästingarna borta

Under sommarmånaderna åker många utomlands och då är det enligt Margareta Löfdahl också viktigt att tänka på alla de här sakerna.

– Det är viktigt att tänka sig för innan man äter saker. Exempelvis kan det vara bra att skölja av eller skala frukt och grönsaker innan man äter dem. 

Enklaste sättet för att undvika att maten blir dålig är enligt Margareta Löfdahl att vara noggrann med hur man tillagar maten och förvarar den.

– All mat som ska vara kall ska också hållas kall och all mat som ska vara varm måste hållas varm.

► LÄS MER:  Experten: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker