Så säger butikerna

Jessica Jonsson, inköpare på Stadium: 

Hur långt kan jag springa i skorna? 

Dämpningen i skornas mellansula blir sämre när man kommit upp i ett antal mil. Det talas ibland om att dämpningen försämras efter 100 till 150 mil. Men det är svårt att säga att detta gäller för alla skor, det beror så klart på materialet i mellansulan och dess kvalitet. Likaså hur löparen är och hur denne springer. 

Hur länge kan jag ha ett par löparskor? 

Om skorna enbart används för löpning kanske en viss typ av löpare kan använda skorna i ett par år medan en annan typ av löpare behöver byta efter ett par månader. Sedan finns det löpare som utifrån skaderisk är försiktiga med att använda något slitna skor, medan andra ogärna byter skor då de gillar känslan av sina väl insprungna skor.

Hur påverkas skorna när man inte använder dem? 

Det råder lite olika uppfattningar här. Men de flesta skulle nog instämma i att mellansulan kan stelna till en aning om skorna får ligga alltför länge orörda. Många skulle nog avråda från att köpa helt orörda skor som legat mer än säg två år i en låda. Men att köpa ett par skor som legat ett år borde inte vara några större problem. Men vill man vara helt på den säkra sidan är nog det bästa att köpa helt nya eller nästintill nya skor.

Emil Sjöberg, sortimentschef på Team sportia: 

Hur långt kan jag springa i skorna? 

Normaldämpade skor för omkring 1 000 lappen klarar 100 till 150 mil. 

Vad händer sedan? 

Då har du trampat ut dämpningen och stabiliteten har blivit sliten. 

Hur påverkas skorna när man inte använder dem? 

Själva dämpningen sjunker ihop. De blir inte oanvändbara men något stummare. Hur lång tid det tar innan materialet påverkas vet jag inte eftersom det beror på massor av olika saker som material och temperatur. 

Fredrik Thelin, produktchef på Intersport:

Hur långt kan jag springa i ett par löparskor?
 
Man brukar säga att en löparsko håller i cirka 120 till 150 mil om man springer ett par gånger i veckan. Springer man väldigt ofta och bara använder ett par så är det nog mer runt cirka 100 mil.
 
Vad händer med skorna efter det? 
 
Skorna tappar stötdämpning och stabilitet och man riskerar att dra på sig onödiga skador.
 
Hur länge kan jag ha ett par löparskor? 
 
I tid brukar man säga max 2 år.
 
Påverkas skorna om de inte används?  
 
Om de ligger i flera år så torkar materialet i mellansulan där stötdämpningen och mycket av stabiliteten sitter.
 
Hur länge kan man låta skorna ligga innan de används?
 
Det är svårt att ge något exakt svar på men man bör inte låta dem ligga mer än något år. Med tanke på att materialet torkar i mellansulan är det lite av en färskvara. Vår rekommendation är att man inte köpa på sig skor och lagra.
Stefan Grau, professor i idrottsvetenskap.

Stefan Grau, professor i idrottsvetenskap.

Privat

Foto:

Många återförsäljare hävdar att du bör byta ut dina löparskor efter omkring 100 mil men experterna är inte helt eniga. Enligt Ewald Henning, professor vid Queensland University of Technology, som studerat hur träningsskor slits av löpning sker det mesta av slitaget i början av användandet men senare åldras skorna knappt alls.

► LÄS MER: Superkläderna för löpare funkar inte som utlovat

”Efter de första 50 kilometerna håller sig de viktigaste egenskaperna hos skon så som stötdämpning och stabiliteten nästan densamma till dess att man använt skon i upp till 1 000 kilometer”, skriver Ewald Henning i ett mejl till Metro.

Stefan Grau, professor i idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs Universitet, är inne på samma spår.

– Från att vara nya upp till 800, ja 2 000 kilometer är skorna ungefär det samma beroende på olika faktorer som löpsteg och vikt, säger Stefan Grau.

De båda tipsar om att lägga skorna på ett bord om du är osäker på om skorna är slitna eller inte.

”Kolla bakifrån på hälarna. Om sulan är inåtböjd och öppningen till skorna har blivit väldigt bred så är det dags att byta då pronationskontrollen förmodligen inte fungerar” skriver Ewald Henning.

► LÄS MER: Hunden råkade springa med på halvmaran – kom sjua

Det viktigaste när det kommer till löparskor är enligt Stefan Grau att de sitter stabilt runt vristen. För att ta reda på vilka skor du behöver rekommenderar han dig att gå till en återförsäljare som med hjälp av videoanalys tar reda på hur ditt löpsteg ser ut. Detta för att kunna välja en sko som passar det sätt som du vinklar din fot.

– Det är också viktigt att tänka på om du ska springa i terräng eller på asfalt, säger Stefan Grau.

Att köpa skor och sedan låta dem ligga kvar i kartongen är inget han rekommenderar.

– Det påverkar skorna ganska mycket då materialet torkar ut och bryts ner, säger Stefan Grau.

Det är enligt honom EVA-materialet som bryts ner. Det är en formbar plast som används i mellansulan på både löpar- och promenadskor för att skapa stötdämpning och stabilitet. Enligt Stefan Grau är det oklart när materialet börjar brytas ner men efter ett till två år i kartong så fungerar det inte längre, enligt honom.