Så skiljer sig symptomen vid allergi och förkylning

Näsa och hals: Vid pollenallergi börjar näsan klia, den rinner och är täppt. Snuvan är lättflyttande. Du får nysattacker med flera nysningar i sträck. Även halsen kan klia.

Även vid förkylning kan näsan rinna och vara täppt men snuvan är ofta trögflytande. Du har sporadiska nysningar och ont i halsen.

Ögon: Kliar, blir röda, svullna och irriterade vid pollenallergi men påverkas inte alls vid förkylning.

Kroppstemperatur: Påverkas inte av pollenallergin. Vid förkylning är feber ett vanligt symptom.

Varaktighet: Pollenallergi kan vara i flera veckor och är återkommande varje år. En förkylning går ofta över av sig själv inom någon vecka.

Källa: Astma- & allergilinjen.  

– Kommer symptomen med rinnande näsa och kliande ögon pang bom när pollensäsongen drar igång och ingen i din omgivning är förkyld kan du vara ganska säker på att du är allergisk, säger Irina Khal, specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhusets allergimottagning i Göteborg.

► LÄS MER: Varning: Höga halter av pollen i stora delar av landet

Men symptomen kommer inte alltid pang bom utan smygande. Enligt Irina Kahl kan det därför vara lurigt att avgöra om det är allergi eller inte första gången man drabbas.

– Om du inte har de typiska symptomen för förkylning som feber och ont i halsen är det förmodligen pollen, säger Irina Khal.

Pollenallergi ger aldrig feber eller ont i halsen. Pollenallergi kännetecknas enligt 1177 Vårdguiden av rinnande och täppt näsa, kliande ögon, nysningar och trötthet. Förkyld kan du bli året runt medan pollensäsongen pågår från vår till sen höst.

Pollensäsongens längd varierar dock beroende på vari landet du bor och vilken eller vilka pollenallergier du har.

– Björkpollen kommer på våren, gräspollen till sommaren och gråbopollen till hösten och de kan såklart även överlappa varandra, säger Irina Khal.

► LÄS MER: Deborah, 51, var allergisk utan att veta om det – fick ångest och ville dö

Den som lider av björkpollenallergi kan enligt Irina Kahl även lida av korsallergier. Enligt 1177 Vårdguiden är två av tre björkpollenallergiker överkänsliga mot till exempel nötter, soja, äpplen och så kallade stenfrukter. Detta eftersom det finns ämnen i dessa livsmedel som påminner om de allergiframkallande ämnena i björkpollen.