Förbered dig på dessa frågor

Frågorna är hämtade från boken Få jobbet. Du kan läsa alla 100 frågor på  Jan Kallbergs blogg.


Vad vet du om vårt företag?

En enkel introducerande fråga, men den är också avgörande för det första intrycket och den bör besvaras korrekt men inte för långt. Undvik att vara onaturligt smickrande eller inställsam.

Varför är du särskilt lämpad för detta jobb?

Ett sätt att se efter vilka drivkrafter du har och om du ser detta som din yrkesmässiga inriktning eller bara ett sätt att få lön för stunden. Detta ska ta dig på pulsen. Det är bra om du förbereder tre – fyra punkter varför just du ska ha jobbet. Frågan kan återkomma i flera former. Det är bra att kunna lyfta fram erfarenheter och exempel för att stödja ditt påstående.

Vilka är dina fritidsintressen?

Frågan söker främst ta reda på vilken person du är. Redovisa de mer allmänna intressena du har och undvik politik, religion och annat värdebaserat vilket normalt lämnar omgivningen med en åsikt. Du vet inte vad intervjuaren tycker och du gör bäst i att vara lite neutral.

Du har bytt jobb ofta. Varför?

Att byta jobb kan ses som negativt av företagen eftersom det kan betyda att du har svårt för att samarbeta eller helt enkelt inte har den etik och arbetsmoral du tidigare sagt, men det kan självklart finnas många orsaker.

Hur länge har du varit arbetslös?

Reta inte upp dig på frågorna och börja gå i försvarsställning utan svara kort och koncist och gå vidare. Det intervjuaren kan vilja veta är hur du hanterat din arbetslöshet och om den gjort dig mer håglös och mindre driven. Visa att du försökt göra tiden som arbetslös mer positiv.

Om vi visar dina referenser ditt cv – känner de igen det då?

Här frågas det rent ut om du ljuger i din meritförteckning. Direkta frågor som detta får inte slå dig ur sadeln men inveckla dig inte. Direkta frågor ska ha direkta svar.

Författaren och före detta Metrokolumnisten Jan Kallberg har sammanställt hundra intervjufrågor, med förklaringar, tänkbara följdfrågor och svarsexempel på sin blogg.

– Folk skaffar 4-5 års utbildning och tror att CV:t ska tala för sig själv. Jag märkte att många inte hade förberett sig på själva anställningsinterjvun, sa han i en tidigare intervju med metrojobb.se.


►LÄS MER: Expertens tips till det perfekta personliga brevet

Inte minst är det följdfrågorna som ställer den jobbsökande. Under nästan alla intervjuer blir du ombedd att beskriva ett projekt som du varit med om att genomföra på en tidigare arbetsplats. Här riskerar många att snava, trots att de har förberett presentationen av sitt praktprojekt.

– När sedan följdfrågan kommer om du gjort ett till projekt faller det platt. Om du påstår en sak, förvänta dig följdfrågor, säger Jan Kallberg.

Finns det något tankeknep att använda för att dämpa nervositeten?

– Ett bra tankeknep är att hålla i minnet att den som intervjuar ofta är mer ovan än du – så om det stannar till eller blir tvärtyst är det inte du som gjort fel utan oftast intervjuaren som tappat tråden.

►LÄS MER: Rekryterarna avslöjar: Det tittar vi efter på ditt cv