Experternas råd

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan:

 • Se till att ha god marginal i ekonomin och var medveten om att något oförutsett kan hända. Det är inte så troligt att räntorna går upp, men konjunktursvackor kan komma ändå.

• Tänk efter hur länge du kan tänka dig att bo kvar innan du köper. Vill du bo länge har du mindre att vara orolig för, men det kan bli svårt att sälja framöver om marknaden stannar av. 

• Var försiktig om du ska ge dig in på bostadsmarknaden för första gången. Du som redan äger din bostad har ett bättre läge, men bör ändå tänka på att ha goda marginaler.

Bengt Hansson, analytiker på Boverket:

• Tänk på att ha god marginal och köp inte det dyraste om du inte har väldigt god ekonomi och har råd med riskerna.

• Ett hushåll med små marginaler bör ha bundna räntor i större utsträckning. Historisk har man förlorat på att ha bundna räntor men det betyder inte att det kommer vara så framöver. 

• Är du inte i akut behov av bostad kan du till och med avvakta med att köpa. Sannolikt gör man en dålig affär, men det behöver inte vara dåligt på ett års sikt. Just nu pekar allt på att bubblan kan blåsas upp ytterligare innan den brister.

Under tisdagen gick statliga Konjunkturinstitutet ut med en varning om att Sverige kan befinna sig i en bostadsbubbla som riskerar att brisera. Metro har därför talat med experter och analytiker för att reda ut hur vi påverkas av denna varning och den situation som eventuellt står framför oss.

– Det har kommit varningar förr, men när priserna har stigit 10-20 procent på ett år så är det långt ifrån normalt. Det ska väl ligga på 2-4 procent, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan.


►LÄS MER: Många bostadskarriärer kommer sluta i tårar

Bengt Hansson, analytiker på Boverket är inne på samma spår – och han är positiv till varningen.

– Det är anmärkningsvärt att det inte vidtas några åtgärder utan att det bara pågår år efter år. Den här varningen är en form av verbal intervention, och det är väl bra, men jag tror inte att det är tillräckligt. Vi seglar i Stockholms skärgård utan sjökort, det är bara en fråga om när vi går på grund, säger han.


►LÄS MER: Ränteavdraget är socialism för rika

Än så länge är det så klart svårt att säga om vi är i en bubbla, men många har som sagt varnat för det, och för att den i så fall skulle spricka krävs något ytterligare.

– Det är en tryckkokare nu kan man kalla det för, men det krävs att något mer substantiellt händer för att det ska ta skruv, till exempel någon händelse internationellt som vi inte riktigt vet i dag, säger Stellan Lundström.


►LÄS MER: Expert: Svårt att bygga sig ur bostadskrisen igen

Här nedan följer experternas bästa råd för att göra det bästa av situationen.