Fakta: Världskända attentat

Några kända fall, där stater beställt attentat i en annan stat:

1940. Sovjetiske landsflyktige revolutionären Leo Trotskij mördas med en ishacka i Mexiko.

1973. En marockan mördas i Lillehammer i Norge som hämnd för massakern på israeler under München-OS 1972. Israels agenter har dock gett sig på fel man.

1978. Den oppositionella bulgariske författaren Georgi Markov mördas i London med ett förgiftat paraply. Bulgarien lär ha beställt mordet av sovjetiska säkerhetstjänsten KGB.

1985. Fransk säkerhetstjänst spränger Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior i en hamn i Nya Zeeland för att stoppa protester mot Frankrikes kärnvapenprov. En fotograf dödas.

1991: Efter ayatolla Khomeinis fatwa i Iran mot författaren Salman Rushdie och andra som arbetat med boken "Satansverserna" knivskadas den italienske översättaren Ettore Capriolo. Den japanske översättaren Hitori Igarashi knivhuggs till döds en vecka senare i Tokyo. 1993 skottskadas Rushdies norska förläggare William Nygaard i Oslo.

2006: Avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko mördas med det radioaktiva ämnet polonium i London.

Fotnot: Operationer av mer militär karaktär, som amerikanska och israeliska attacker mot terroranklagade personer, ingår ej.

– Det är verkligen sensationellt, det är bara Litvinenko-fallet som är likt tycker jag, säger Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan.

Den ryske förre agenten Aleksandr Litvinenko mördades med radioaktivt polonium i London 2006, och spåren leder till Ryssland. Vanligen bedriver diktaturer flyktingspionage i andra länder.

– Men att gå till direkt likvidering är relativt ovanligt. Det riskerar att föra med sig betydande politiska kostnader för det land som beställer handlingen, säger Wilhelm Agrell, spionexpert och professor vid Lunds universitet.

Putins beslut?

Gärningsmännen brukar samtidigt komma undan och skyddas av sina stater. Varken Litvinenko-fallet, eller många liknande dåd, har nått domstol. Men i Sverige ska nu åklagare peka ut Uzbekistan för mordförsöket på regimkritikern Obid Nazarov i Strömsund 2012.

Flera iakttagare noterar med stort intresse att Ryssland efter 3,5 års efterlysning i augusti överlämnade den misstänkte uzbekiske torpeden till Sverige, i ett läge med bottenfrusna svensk-ryska relationer.

– Det tyder väl på att detta inte är en akt av god vilja i de mellanstatliga rysk-svenska relationerna, att detta bottnar i något annat som är mycket viktigare, säger Agrell.

Bricka i spel

På frågan om Putin kan ha beslutat om överlämningen svarar Agrell:

– Viktiga utrikespolitiska beslut, som man får ranka det här som, sker nog inte utan att den högsta ledningen har gett sitt godkännande.

Ingenting i Ryssland sker av en slump, säger en bedömare som vill vara anonym.

– De spelar alltid schack. Ryssland vill förmodligen att den misstänkte ska peka ut Uzbekistan.

Varför är en tiotusenkronorsfråga, men bedömare utgår från att den misstänkte blivit en bricka i ett högt politiskt spel.