Några brott du kan göra dig skyldig till när du livesänder

Kränkande fotografering:
Är när man fotar eller filmar en person utan att den vet om det i en miljö som uppfattas som privat, inomhus i en bostad, på en toalett eller i ett omklädningsrum. Man gör intrång i någons privata sfär.

Ofredande:
Är när den filmade blivit medveten om att den blivit filmad, sagt ifrån men filmandet fortsatt. Alltså att man blir filmad på ett sätt som stör ens personliga integritet. Detta oberoende av vilken miljö personen befinner sig i. Rent generellt finns det dock inget förbud mot att filma en person utan samtycke.

Förtal:
Kan vara när man sprider en video, till exempel om man filmat en person, och exempelvis säger något negativt om denne vilket får andra att tycka sämre om personen. Det kan till exempel handla om att påstå att någon begått brott. Detta gäller dock inte om det fanns skälig grund för det. Det handlar inte om personen som utsatts såras av uppgiften utan om hur andras syn av personen påverkas. Personen ska betraktas som en sämre människa på grund av det som sagts.
 

På senaste tiden har flera livesändningar som gjorts via Facebook uppmärksammats. I flera livesändningar har nämligen personer skjutits. Frågan är vilka effekter och konsekvenser möjligheten att sända live faktiskt kan få. Enligt  Juridikinstitutets pressansvarige Tobias Hedlin finns det ett antal brott man kan göra sig skyldig till när man sänder live.

–  Det finns flera brott som kan bli aktuella vid livesändning, till exempel ofredande, förtal och kränkande fotografering.

Samma saker du kan bli skyldig till när du sänder live kan du också bli skyldig till när du lägger upp en bild eller en video.

–  Det är samma sak rent juridiskt. Men, bara för att det inte är olagligt betyder det inte att det känns okej ur ett moraliskt perspektiv. Var hänsynstagande mot dina medmänniskor och tänk ett varv extra, säger Tobias Hedlin.

►LÄS MER: Pensionärer gillar sociala medier

Dan Katz,  legitimerad psykolog.

Dan Katz,  legitimerad psykolog.

Philip Håkansson

Foto:

Förutom de juridiska aspekterna kring att sända live så finns det även psykologiska effekter. Enligt Dan Katz, legitimerad psykolog, så påverkas vi av att de vi ser faktiskt händer just nu. Han menar att det har att göra med att det är de senaste vi minns och därför tror vi det är vanligt att sådana saker inträffar.

– Det finns något som kallas recencyeffekten. Vilket innebär att det man sett nyligen känns sannolikare att det kan ske. Om det precis varit en flygolycka så blir man mycket räddare för att flyga, säger Dan Katz.

Han tillägger också att risken finns att man får en annan uppfattning om hur världen faktiskt är.

– Det finns en stor risk att de flesta har en uppfattning att världen är mycket farligare nu än för 10 år sen. Det är en tydlig effekt, att vi uppfattar världen som mer farlig.

Medieforskaren Annika Bergström, menar på att det är för tidigt för att säga om Facebook-live kommer att ha någon påverkan på medierna. På frågan om rapporteringen kan bli ensidig genom att någon visar en sida av en händelse tror hon att folks tilltro till medierna kommer ta över.

Annika Bergström, medieforskare på Göteborgs Universitet.

Annika Bergström, medieforskare på Göteborgs Universitet.

Göteborgs Universitet

Foto:

– Det behöver inte bli ensidigt utan kan istället bli en bredare rapportering genom att många livesänder samtidigt. Vi har sett utifrån ungas nyhetskonsumtion att om något anses vara viktigt och stort så går man till de stora nyhetsmedierna för information.

►LÄS MER: Nej, din status kommer inte att bli offentlig på Facebook

Hon tillägger också att människor oftast livesänder privata saker.

– De flesta människor går inte ut i samhället för att fånga något som händer. De livesänder saker man gör privat som från en kräftskiva eller sin katt. 

Genom att vi idag kan göra mer och mer saker via sociala medier menar Dan Katz gör att vi bara går längre och längre när det kommer till sociala medier.

– Man ser en tydlig tendens hos de flesta människor. Att de får kickar av att lägga ut saker och får abstinens om man inte får en like eller delning. Risken finns att en del går för långt, visar sig nakna eller blir mer privata. 

►LÄS MER: Facebook straffar inlägg med ”klickrubriker”