Vanliga hudcancerformer

Skivepitelcancer: Kan vara en fläck som är hudfärgad eller röd, de finns oftast i ansiktet, kala delen av hjässan eller ovansidan av händerna. Kan i bland vara täckt av hårda fjäll. 

Basalcellscancer: En ny hudfärgad knuta, rodnad fläck eller sår som inte vill läka. Sitter oftast i ansiktet eller på övre delen av kroppen. 

Malignt melanom: Antingen en heklt ny brun fläck eller en tidigare som har vuxit eller ändrat färg. Malignt melanom är ofta oregelbundet i form och ojämt i kanten, ojämn färg och större än fem milimeter. 
 

Sol och UV-strålar är det som är starkast kopplat till de vanligaste formerna av hudcancer. Men det betyder inte att man måste låsa in sig så fort det blir sommar. 

– Man ska sola klokt, man måste kunna njuta av solen och värmen och det fina vädret. Det finns många positiva egenskaper hos solen, men man behöver inte ligga helt naken i åtta timmar och pressa. Man kan vara utomhus med lite kläder på, en hatt och få lite sol på sig. Och så kompletterar man med solskyddsmedel för att inte bränna sig, säger John Paoli. 

Källa: 1177, John Paoli, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet 

De vanligaste hudcancerformerna är basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom, antalet drabbade ökar med 5-6 procent per år, enligt Sahlgrenska Akademin. De går oftast att upptäcka genom att ett födelsemärke förändras. 

– Ett födelsemärke som plötsligt blir väldigt svart eller knöligt och får ojämna kanter. Men man har mycket prickar och ju äldre man blir ju fler får man. Det är inget konstigt. Men när de beter sig som de inte ska bör man kolla upp dem, säger Britta Hedefalk, sakkunnig på Cancerfonden. 

LÄS MER: Här är yrkena som kan öka risken för hudcancer 

Hon uppmanar alla att ta hjälp av en kompis eller en partner för att titta på fläckar på ryggen, som kan vara svåra att upptäcka om de förändras. 

– Man kan få små sår i ansiktet som inte läker, eller en finne som inte går bort. Det kan vara en ytlig form av cancer, skivepitel- eller basalcellscancer, de är ofarliga men man bör ändå ta bort dem. 

Fläckarna varken kliar eller känns på något sätt. Misstänker man att man har någon form av hudcancer ska man vända sig till vårdcentralen som bedömer om det ska skickas remiss till hudläkare. Större födelsemärken som är släta är inget farligt, men det kan vara bra att ha lite mer koll på dem. Mindre, vanliga ljusbruna fläckar är inte farliga.

– Var inte rädd, det är många som är rädda i onödan. Men ha koll på din kropp, säger Britta Hedefalk. 

LÄS MER: Här är ställena där vi oftast får hudcancer 

Forskare på Sahlgrenska akademin har i en studie noterat att en ovanlig form av en aggressiv hudcancer, Merkellcellskarcinom, MCC, har ökat i Sverige. De drabbade är ofta över 50 år och genomsnittsåldern är 80 år.   

– Man ser att den här tumörformen förekommer hos patienter som har ett sämre immunförsvar, det blir  vanligare i höga åldrar plus det faktum att man samlat på sig mer UV-strålning under livet , säger John Paoli, hudläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet  

Så här ser Merkellcellskarcinom ut. 

Så här ser Merkellcellskarcinom ut. 

Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet

Foto:

MCC förekommer ofta kring hals och ansikte och börjar som en röd förhårdnad som påminner om en finne.

– Men det är en finne som växer till sig snabbt. 

Man märker att det inte är något man kan klämma eller som har någon varbildning. Det är en mer fast  knuta i eller under huden som är intensivt röd . Den är inte smärtsam, men den växer till sig helt enkelt, man märker som patient att det är något fel men det gäller att man tar sig till primärvården för en första titt , säger John Paoli. 

På ett par veckor eller månader kan den växa och det är viktigt att söka vård på en gång för att få en operation innan den växer sig större och blir svårare att behandla. 

LÄS MER: Soldyrkaren Glenna fick hudcancer - blev bara 26 år gammal