Experternas 4 bästa spartips

 Ingela Gabrielsson

1. Se till att allt är på plats innan du börjar spara. Det viktigaste är att vardagen går runt.

2. Bestäm ett rimligt belopp att avsätta varje månad. Det behöver inte vara så mycket, 50 kronor i månaden blir ganska mycket pengar när barnet växt upp.

3. Välj en bra metod. Jag föreslår en kapitalförsäkring.

4. Satsa inte pengar i okända bolag eller okända marknader. Då kan du förlora allt.

Elisabeth Hedmark

1. Börja inte med att avsätta stora summor pengar, utan börja med en liten slant och se hur det går.

2. Spara pengarna i föräldrarnas namn, inte barnets. Då har du bättre kontroll över när och till vilket syfte pengarna ska betalas ut.

3. Glöm inte bort sparandet. Se efter hur det går för fonderna, våga flytta och fördela pengarna om fonderna går dåligt.

4. Flytta sakta men säkert pengarna från aktiefonderna när det börjar närma sig att barnet ska få dem. Säkra upp.

Det här är en kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring är en sparform där sparandet placeras i en försäkring. Du behöver inte betala skatt på vinster eller utbetalningar utan betalar en årlig schablonskatt. För år 2016 är schablonskatten 0,42 procent av beloppet.

De föräldrar som har möjlighet till att spara pengar till sina barn borde göra det, enligt ekonomer. Det är extra viktigt i dagens läge på grund av bostadssituationen, enligt Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Det är viktigare än förut att ha ett kapital när man flyttar hemifrån eftersom allt har blivit dyrare. Dels bostäderna, men också allt som ska vara i hemmet. All elektronisk utrustning till exempel, säger hon.

Elisabeth Hedmark betonar dock att det viktigaste är att vardagen går runt innan föräldrar kan börja tänka på att spara. Hon får medhåll av Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

– Många föräldrar upplever en stor press med att börja spara, men det är viktigt att se till hela familjen. Man måste ta det lite lugnt och se till att ha allt på plats först, säger hon.

Ingela Gabrielsson presenterar två alternativ till hur föräldrar kan inleda ett sparande. Man kan antingen öppna ett konto i barnets namn eller skapa en kapitalförsäkring.

►​LÄS MER: Jordnära spartips från lågkostnadsexperten

Vid det förstnämnda är det barnet som äger pengarna och får dem på sin 18-årsdag. Om man har en kapitalförsäkring är det föräldrarna som styr. De kan då bestämma när barnet ska få pengarna och hur de ska fördelas.

– Jag tycker att kapitalförsäkringen är bättre eftersom du som förälder har mer kontroll. Då kan du till exempel ge barnet pengarna när det fyller 20 om du tycker att det passar bättre, säger Ingela Gabrielsson.

Elisabeth Hedmark håller med om att det är bättre när föräldrarna har mer kontroll över pengarna, men tycker också att det är viktigt att våga chansa.

– Placera pengarna i aktiefonder. Det är en större risk, men det ger också bättre avkastning. Det som är viktigt då är att hålla koll på hur fonderna går och stegvis flytta över pengarna.

Överlag tycker Ingela Gabrielsson att alla former av sparande är bra, men att det är farligt att chansa för mycket.

– Jag skulle inte satsa pengar i okända bolag eller marknader.

►​LÄS MER: Då bokar du billigaste flygresan