Så här växer pengarna

Avkastningen beskriver hur ett belopp har förändrats i värde från en tidigare tidpunkt. Om du sätter in 50 kronor i månaden i en fond som har en avkastning på sju procent så tjänar du sju procent av 50 kronor första året och sedan sju procent på innevarande belopp årligen. Den sammanlagda sparandet inklusive avkastningen blir då 15 694 kronor på 15 år.

Se i grafiken nedan för fler räkneexempel på hur mycket du kan tjäna på olika avkastningar. Beloppen är den totala summan, alltså sparandet inklusive avkastningen. I räntefonder kan avkastningen ligga på 2-3 procent i dagens läge, blandfonder på 4-5 procent och aktiefonder upp till 7 procent.

Som vi tidigare lärt oss av privatekonomerna finns det olika alternativ till att spara pengar åt barnen. Man kan till exempel skapa ett sparkonto i barnets namn eller skapa en kapitalförsäkring. Men för att få pengarna att växa under sparandets gång måste du våga ta mer risker än så.

– Om du väljer ett sparkonto kan du inte räkna med någon avkastning alls som det ser ut nu. Då bör man välja olika fonder, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

För att välja rätt fond måste man först bestämma sig för hur stora risker man vill ta. Räntefonder är i regel ganska riskfria men ger låg avkastning, blandformer passar dig som vill ta en medelhög risk och aktiefonder svänger ordentligt i värdet.

En aktiefond kan få en avkastning på sju procent. Om du avsätter 300 kronor i månaden i en aktiefond kan du då få en totalsumma på över 90 000 kronor efter 15 års sparande.

LÄS MER: Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Även om en familj inte har möjlighet att spara stora summor pengar tycker Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, att man bör gå in i någon typ av fond.

– Oftast är barnsparande långsiktigt vilket gynnar ett sparande i aktiefonder, även om sparsumman är låg. En fördel är också att spara i fonder inom ett investeringssparkonto eftersom skatten där är förmånlig, säger hon.

Eftersom räntan inte är fast vill varken Ingela Danielsson eller Elisabeth Högmark garantera vilken den exakta avkastningen blir på olika sparformer eller fonder.

LÄS MER: Så påverkar raset på börsen svenskarnas ekonomi