Fakta: Afghanistan

Officiellt namn: Islamiska republiken Afghanistan.

Antal invånare: 29,8 miljoner, varav cirka 2,3 miljoner bor i huvudstaden Kabul.

Befolkning: många olika etniska grupper. Den största är pashtunerna, men där bor även tadzjiker, uzbeker, hazarer och turkmener.

Modern historia: har präglats av krig sedan 1978. En vändpunkt kom efter terrordåden mot USA den 11 september 2001. Den USA-ledda styrkan gick in för att beröva talibanerna makten, då de ansågs ha gett terrornätverket al-Qaida en fristad.

– Vi uppmanar talibanerna att gå in i en fredsprocess, en legitim process som får slut på våldet, sade Kerry på en presskonferens tillsammans med president Ashraf Ghani i Kabul.

President Ghani lade till att Afghanistan var i djupt behov av fred. Kerry som var där för att uttrycka sitt stöd för enhetsregering träffade även chefsminister Abdullah.

Strax efter att Kerry lämnade Kabul på lördagskvällen hördes flera explosioner i den afghanska huvudstaden. Talibanrörelsen har försvagats men nu har ledaren, mulla Akhtar Mansour befäst sin makt, och förbereder våroffensiven.

"Låt oss förbereda oss för avgörande strider mot fienden enbart för Allahs skull med stark beslutsamhet och gott sinnelag", skriver Mansour till sina följare på talibanernas webbsajt enligt AFP.

Afghanistan, USA, Pakistan och Kina har bildat en grupp som försöker få talibanerna till förhandlingsbordet. Men uppmuntrade av militära framgångar har talibanrörelsen avstått. Talibanerna har också en kravlista som de vill se förverkligade, bland annat att 13 000 amerikanska soldater ska lämna landet.