Fakta: Kirchner-eran

President Cristina Fernández de Kirchner har lett landet sedan 2007. Hon hör till peronistpartiet, Partido Justicialista. Partiet bildades av landsfadern Juan Perón på 1940-talet och har sedan dess varit den största maktfaktorn i argentinsk politik.

Hon fick enligt konstitutionen inte ställa upp för omval en tredje gång.

Det betydde i sin tur slutet på totalt tolv års styre av henne och, tidigare, hennes nu avlidne man och föregångare Nestor Kirchner. I grunden har kirchnerismen rört sig om en vänstervariant av peronismen.

Inför valet i oktober var frustrationen bland många argentinare stor, framför allt över landets dåliga ekonomi och den utbredda korruptionen. Konservative Mauricio Macri vann över Kirchners handplockade kandidat Daniel Scioli.

Den 56-årige före detta borgmästaren och fotbollsklubbsordföranden Macri gick till val med omfattande löften om marknadsinriktade ekonomiska reformer.

Kirchner, som var president 2007–2015, anklagas för att ha varit inblandad i att den argentinska centralbanken sålde ut sina amerikanska dollar till ett pris under marknadsnivå – detta för att till synes stärka den argentinska peson.

Enligt den nuvarande regeringen, som motsatte sig Kirchner, ledde agerandet till en förlust på hundratals miljoner dollar för Argentina, som är Latinamerikas tredje största ekonomi.

Presidenten bakom

Den federala domaren Claudio Bonadio fattade beslutet att frysa 15 miljoner pesos, motsvarande 8,7 miljoner kronor, som tillhör Fernández de Kirchner. Han säger i ett uttalande att det är "uppenbart att den dåvarande presidenten gav instruktioner till sin finansminister att utföra den finansiella transaktionen".

Även Kirchners finansminister 2013-2015, Alex Kicillof, den tidigare chefen för centralbanken Alejandro Vanoli och tolv styrelsemedlemmar, står anklagade, och även de har fått 15 miljoner pesos frysta.

Domaren öppet kritiskt

Kirchner skyddas inte längre av politisk immunitet sedan hon lämnade presidentposten i december i fjol efter åtta år vid makten. I mitten av april vägrade hon att svara på frågor, i stället presenterade hon ett dokument med krav på att Claudio Bonadio ska avskedas.

Domaren är öppet kritisk mot den förra presidenten, som även tidigare har försökt att få honom avsatt.

Expresidenten är också insyltad i ett fall om misstänkt förskingring. Tillsammans med sin son utreds hon för påstådda oegentligheter i samband med fastighetsaffärer som familjen gjort. The Guardian har också rapporterat att det pågår förberedelser för en utredning om misstänkt penningtvätt i stor skala som kopplas till Kirchner.