Fakta: Mohamed Nashid

Mohamed Nashid blev 2008 landets första demokratiskt valda president, men avsattes 2012, i vad han själv beskrivit som en kupp.

Dömdes i fjol till 13 års fängelse efter terroranklagelser kopplat till att han ska ha beordrat gripandet av en misstänkt korrupt domare när han var president.

FN har avfärdat rättegången som politiskt motiverad. Han befinner sig nu i Storbritannien, dit han tilläts att resa i januari för att få vård.

Källa: AFP

Expresidenten fängslades i fjol efter kontroversiella anklagelser om bland annat terrorism. Men i januari tilläts han att resa till Storbritannien för att få vård för en ryggmärgsskada som han fått efter att ha ramlat i fängelset.

Nashid säger nu att han inte har "något val" utan måste arbeta i exil mot president Abdulla Yameen.

"President Yameen har fängslat varje oppositionsledare och slagit till mot alla som vågar opponera sig eller kritisera honom", säger expresidenten i uttalandet på hemsidan där uppgiften om att Storbritannien accepterat honom som flykting tillkännagavs.

Han anklagar även regeringen för att ha avskaffat pressfriheten och andra friheter.

"Allt har gått förlorat", säger expresidenten.

Regeringen i Maldiverna hävdar att Nashid försöker att slippa sitt fängelsestraff, och tillägger att den skulle bli "besviken" om det bekräftas att Storbritannien låter sig bli "delaktigt i denna charad".

Vare sig Storbritannien eller Nashids parti har hittills verifierat uppgifterna om flyktingsstatus.