Fakta: Maldiverna

Maldiverna är en republik med omkring 400 000 invånare, varav cirka 80 000 är gästarbetare.

Medborgarna har blandat ursprung och härstammar huvudsakligen från sydindier, singaleser och araber.

Statsreligionen är sunni-islam och endast muslimer kan få medborgarskap. Utlänningar får utöva en annan religion, men bara privat.

Turistnäringen är landets viktigaste inkomstkälla.

Den globala uppvärmningen med stigande havsnivåer utgör ett hot mot örepubliken.

Källa: Landguiden

Enligt journalister på mötet ska Nashid ha sagt att han definitivt återvänder till Maldiverna – "frågan är bara när och hur".

– Min medicinska situation är allvarlig. Jag har tillbringat en stor del av mitt vuxna liv i fängelse... och har torterats två gånger. Jag har kroniska ryggproblem, sade Nashid, enligt BBC-journalisten Olivia Langs rapportering på Twitter.

Regeringen på Maldiverna anklagar dock Nashid för att utnyttja frisläppandet i politiska ändamål.

– Det här är ingen medicinsk ledighet, det är medial ledighet, säger utrikesminister Dunya Maumoon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Under presskonferensen, som han höll tillsammans med människorättsadvokaten Amal Clooney, krävde de riktade sanktioner mot regeringen.

Nashid blev 2008 landets första demokratiskt valda president, men avsattes 2012, i vad han själv beskrivit som en kupp. Han dömdes i mars förra året till 13 års fängelse för att ha beordrat gripandet av en domare när han var president 2012, i en rättegång som FN avfärdat som politiskt motiverad.