Sekkingstad ska ha släppts på lördagen, runt klockan fyra på eftermiddagen lokal tid, efter att ha suttit fängslad ett år.

Den 56-årige norrmannen fördes bort från en hotellanläggning på ön Samal natten till 22 september 2015. Tidigare i somras meddelade en talesperson för Filippinernas president Rodrigo Duterte att regeringen har skickat sändebud för att förhandla direkt med Abu Sayyaf, vars ledare har svurit trohet till terrorgruppen IS.

"Tack Duterte"

Fredsminister Jesus Duerza säger att han har pratat i telefon med Sekkingstad, vars första ord var "Tack president Duterte", enligt ministern.

Sekkingstad har lämnats över till separatistgruppen MNLF, där han ska övernatta. Under söndagen hämtas han med flyg av den filippinska regeringen, enligt Dureza.

Kjartan Sekkingstad flyttade till Filippinerna år 2000 och jobbade på en hotellanläggning där han kidnappades. Samtidigt bortfördes kanadensarna John Ridsdel och Robert Hall och filippinska Marites Flor. De båda männen har dödats, men Flor släpptes fri i juni.

Norska UD har inte bekräftat uppgifterna från Filippinerna.

– Vi undersöker saken och följer upp genom ambassaden, säger utrikesdepartementets presstalesperson Kristin Enstad till Aftenposten.

Okänd lösensumma

Tidningen har även varit i kontakt med Sekkingstads familj, som på lördagseftermiddagen varken hört något från Sekkingstad själv, eller filippinska myndigheter.

President Duterte har tidigare hävdat att Filippinerna betalt nio miljoner norska kronor för Sekkingstad, men att kidnapparna brutit sin del av avtalet. Det är enligt Aftenposten okänt vem som ska ha betalat lösensumman för Sekkingstad, men det är inte norska myndigheter.