Fakta: Fågelskådning

Den som ger sig ut i höstrusket för att skåda fåglar bör naturligtvis klä sig varmt och packa matsäck. Men det finns även etiska regler att ta i beaktning.

Nedan följer ett antal rekommendationer för fågelskådarbeteende från Sveriges Ornitologiska Förening:

Fåglarnas väl skall komma i första hand.

Visa särskild hänsyn vid häckplatser.

Visa omdöme när du hittar en raritet.

Respektera andra skådare.

Respektera allemansrätten.

Håll bilen på vägen.

Fånga inte fåglar utan tillstånd.

Under hösten har en ständig ostlig luftström rört sig från Sibirien mot Skandinavien, skriver Göteborgs-Posten. Vindarna har spelat ryska flyttfåglar på väg mot Sydostasien ett spratt, men för fågelskådarna är det lilla julafton.

– Det mest sensationella med den här hösten är att det har skett ett jätteinflöde av sibiriska järnsparvar i landet. En annan riktigt ovanlig fågel som har hittats nu är en liten blåmes-släkting som heter azurmes, säger Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation på Öland, till TT.

Fler än genomsnittet

Magnus Hellström uppskattar att drygt tusen fågelskådare – flera hundra mer än genomsnittet så här års – har tagit sig till Öland för att få se en skymt av bland annat den vit- och blåfärgade azurmesen.

För att sätta fågelskådarnas entusiasm i perspektiv berättar Hellström att det bara de senaste dagarna har skymtats fler sibiriska järnsparvar runtom i landet än de senaste 40 åren sammanlagt, och hälften av dem på just Öland.

"Inget konstigt"

Dessvärre lär merparten av de felflugna sällsynta fåglarna inte överleva vintern.

– Men den här typen av felorientering är helt naturlig och finns hos väldigt många olika arter, så det är inget nytt och inget konstigt. I år har det spätts på av de ostliga vindarna. Det är ingenting som gör att vi på något sätt behöver oroa oss för de här ryska fåglarna, säger Hellström.

Som chef för Ottenby fågelstation har Magnus Hellström sett sin beskärda del av fåglar. Det är ingenting som hindrar honom från att också ge sig ut i helgen, med kikare och optimism.

– Tänk om jag får se Sveriges första rubinnäktergal. Det hade varit någonting.