Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kim-ätten, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

Den nuvarande ledaren Kim Jong-Un tros vara född 1983 eller 1984. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Den officiella juche-ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och självtillit, som innebär att alla medborgare måste sätta samhällets intressen framför sina egna. I praktiken har politiken inneburit isolationism, förtryck och svält.

Nuvarande ledaren Kim Jong-Un har accelererat landets strävan efter att bli en internationellt erkänd kärnvapenmakt, trots att landets bestraffats med sanktioner. I januari genomförde Nordkorea sin fjärde kärnvapenprovsprängning och sedan dess har en rad testskjutningar av robotar gjorts.

FN:s människorättsråd (UNHRC) lade 2014 fram en rapport som dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Källa: Nationalenyklopedin och Landguiden

– Om den här kongressen skickade något budskap till världen utanför, så var det: "Vänj er vid att vi kommer att fortsätta att göra precis som vi har gjort", säger Nordkoreaexperten Stephen Haggard till nyhetsbyrån AFP.

En uppmärksammad förändring var Kim Jong-Uns val av kläder. I stället för att klä sig i traditionell Mao-kostym, som hans far Kim Jong-Il oftast gjorde, bar 33-åringen en västerländsk kostym med slips. Något som även hans farfar, Nordkoreas grundare Kim Il-Sung, ibland gjorde.

– Det verkar som att Kim Jong-Un inte bara är intresserad av att se ut som sin farfar, han vill också styra på samma sätt, säger Michael Madden vid Johns Hopkins-universitet, till AFP.

Den unge diktatorn utnämndes till partiordförande, liksom hans farfar gjorde på 1950-talet. 33-åringen har också under sin korta tid vid makten stärkt partiets maktbalans i förhållande till den mäktiga militären, vars inflytande växte under fadern Kim Jong-Il.

I övrigt tycks kursen ligga fast. Satsningarna på att bli en kärnvapennation att räkna med – och frukta – fortsätter, medan konkreta besked om ekonomiska reformer till uteblev.