Fakta: Skottlossningen i Malmö

Polisen fick in larmet om skottlossningen i Fosie i Malmö klockan 18.52 på söndagskvällen.

Fyra unga män skottskadades. En har avlidit av sina skador, en man vårdas för livshotande skador och en man har allvarliga skador. Den fjärde skadade mannen har lämnat sjukhuset.

Några av de skadade fick hjälp av privatpersoner till sjukhuset i Malmö, dit polis sedan fick rycka ut, eftersom så många vänner och släktingar till de skadade kom till sjukhuset.

Ärendet med den avlidne mannen rubriceras nu som mord. I övriga tre fall råder den tidiga brottsrubriceringen försök till mord.

Polisen kan i dag inte säga om den har någon koppling till den senaste tidens oroligheter i Malmö, eller till mordet i samma kvarter i april i år.

– Det är svårt i dag att få uppgifter och det beror på att människor är lite rädda för att prata med oss och för att bli inblandade i något som de inte har med att göra, säger kommissarie Claes-Arne Hermansson.

Skottlossningen mot fyra unga män skedde på söndagskvällen i ett bostadsområde i Fosie. Dagen efter uppgav polisen att den man som fördes till Skånes universitetssjukhus i Lund med livshotande skador har avlidit. På sjukhuset i Malmö vårdas en man för livshotande skador och en man har allvarliga skador, uppger presstjänsten på Region Skåne till TT. En man har lämnat sjukhuset med lindriga skador.

Kända av polisen

Spaningsledaren Claes-Arne Hermansson beskriver de skjutna som yngre män i 20-årsåldern. Några av dem är kända av polisen sedan tidigare.

Polisen jagar två till tre gärningsmän, som kom till bostadskvarteret på Censorsgatan i Fosie på en eller möjligen två mopeder vid 19-tiden på söndagskvällen. Ett stort antal skott avlossades och vittnen har sagt att det lät som automatvapen. Ett vittne uppger för Sydsvenskan att två mopeder cirkulerade i området en stund före skottlossningen.

När en bil anlände började en maskerad person på en av mopederna skjuta mot den, enligt vittnet. Mopederna försvann sedan från platsen.

Inte förvånad

Några skott trängde in i en intilliggande lägenhet där det fanns barn.

– Vi ser jätteallvarligt på att man över huvud taget gör så här och att man inte tänker sig för, att det faktiskt är fler människor än dem som man är arg på som kan råka jätteilla ut, säger kommissarie Claes-Arne Hermansson.

Men han är inte förvånad över det som skett:

– Tyvärr är våldsutvecklingen i en dum spiral som går uppåt. Jag är inte förvånad över det, men tycker att det är hemskt otäckt att det ska hända.