Mansplaining – betydelse

Att mansplaina är att förklara något på ett nedvärderade sätt, framför allt för en kvinna. Särskilt om informationen är någonting kvinnan redan vet och att förklaringen bygger på en föreställning att hon inte vet mer om ämnet eftersom hon är en kvinna.

Källa: Wiktionary

Under måndagen fick 30-åriga Elle Armageddon i amerikanska Oakland nog. En man hade just bestämt sig för att förklara för henne hur gatunummer fungerade, utan att hon efterfrågat informationen.

Irritationen över situationen fick henne att rita ett enkelt diagram, med vilken hon ville förklara när det var okej och inte okej att opåkallat förklara saker för andra, någonting som brukar kallas för ”mansplaining”.

– Diagrammet handlade inte specifikt om män, men jag har märkt att det är oproportionerligt många män som kommer med oefterfrågad och ofta felaktig information, säger hon till Daily Dot.

► LÄS MER:  Yolo tar plats i ordboken

När Elle la upp bilden fick den genast över 1 000 retweets, men ironiskt nog möttes hon också av väldigt många män som just ville förklara för henne varför de inte tyckte hennes flödesdiagram var korrekt.

”I vilken kontext är att någon förklarar någonting ett problem. Jag förstår inte premissen”, skrev en man till henne.

”Är du alla på Twitters lärare? Det är konstigt att du förutsätter att människor inte har ett intresse av vad andra säger”, skrev en annan.

Att många män kände sig påhoppade och ville kritisera hennes flödesdiagram tog Elle med humor.

”Hörni, just nu försöker män förklara mitt eget flödesdiagram för mig!”, skrev hon.

► LÄS MER:  Berättelser om sexism och rasism fyller Instagramkonto

Här kan du läsa diagrammet på svenska.

Här kan du läsa diagrammet på svenska.