Det finns flera bedragare som använder falska hundannonser som kriminell inkomstkälla. Nu varnar polisen för dessa annonser och även hur man på ett enkelt sätt kan veta om de är sanna eller falska.

– Det är ganska vanligt att man lägger ut annonser om hundar, säger Ditte Westin vid polisens nationella bedrägericenter.

Via sin Facebooksida skriver polisen att annonsen finns i hela 26 städer runt om i Sverige. Och här är deras tips till folk som är osäkra på vad som går att lita på:

”Var misstänksam om hunden befinner sig i utlandet och skall fraktas genom Europa med fraktavgifter, karantänavgifter, vaccineringsavgifter.”

►LÄS MER: Satans barn kuppade sig in i dopannons

– Om jag skulle köpa en hund via en privatannons så skulle jag be att få fler bilder på hunden från andra vinklar. Kommer det inget sådant material så finns det inget hund, säger Ditte Westin.

Om pengar ska sättas in på betalningstjänster där kontohavare inte kan spåras, då osar det katt, enligt polisen.

– Det kan bli väldigt dyrt, de som polisanmäler efter ett tag förstår att det inte kan vara möjligt, säger Ditte Westin.

Annonsen som påkallade polisens uppmärksamhet ska framförallt förekomma på annonssidan torget.se. Nu verkar den dock vara nedtagen. Men Ditte Westin säger att det kommer upp nya falskannonser på olika sajter hela tiden.

►LÄS MER: Första indisika annonsen om gaygifte

– Jag skulle aldrig köpa en hund på det här viset, säger hon.

I och med att många vill köpa en hund inför semestern för att kunna ha tid för den ökar bedrägerierna i dessa tider. Annonserna ser helt normala ut och Ditte Westin råder till kritiskt tänkande eftersom förfalskarna är duktiga.