Paulas tips
Så kan du hjälpa

• Exempelvis Vingresor låter dig ta med 20 kilo extra bagage per sällskap utan extra kostnad på utresan från Sverige om du anmäler det innan. På flygplatsen kan personal ta hand om det och slussa det vidare till behövande. 

• Om du ska till Lesbos kan du ta kontakt med gruppen Help for refugees in Molyvos för att ta reda på hur du kan hjälpa till

Här kan du också hjälpa:

UNHCR

http://sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava-batflyktingar

Rädda barnen

http://www.raddabarnen.se/stod-oss/barn-pa-flykt-m/

Läkare utan gränser

http://www.raddabarnen.se/stod-oss/barn-pa-flykt-m/

Röda Korset

http://stod.redcross.se/skank-valfritt-belopp/katastrofhjalpen/

– Vi hade en jättefin resa men det kändes också som vi gjorde en bra insats, säger Paula Stenström Öhman och rekommenderar fler att göra likadant.

Några dagar innan den bokade resan fick familjen upp ögonen för flyktingkatastrofen på ön Lesbos, en av de första anhalterna för båtflyktingar som via Turkiet når EU, vilket Aftonbladet var först med att skriva om. 

– De är väldigt utmattade och många är traumatiserade av krig och efter flykten över vattnet. Vi borde hälsa dom välkomna på ett humant och värdigt sätt. Man förstår inte hur illa det är innan man är där, att det är bebisar som ligger och dör om de inte får vatten, säger Paula Stenström Öhman, 43, till Metro.

Under några dagar inför semestern samlade familjen via vänner i Sverige in 35 000 kronor som de använde för att köpa solhattar, mat, vatten, nappflaskor och blöjor till de nödställda på plats. Dessutom minimerade de sin egen packning och tog med 30 kilo förnödenheter.

► LÄS MER: Robin och Ellinor köpte ett hus till flyktingarna

Hela familjen hjälpte till. Barnen turades om att bre mackor och Paulas make Martin använde hyrbilen för att plocka upp nödställda längs vägen mellan stranden och uppsamlingsplatsen. 

– De kommer till stränderna först och bara att ta sig därifrån är farligt. Ska man gå en mil i den hettan kan man dö.

Paula är mycket kritisk till hur EU förberett det första mottagandet, då flyktingarna behöver livsviktiga men enkla och billiga insatser som skydd mot solen, vatten och mat för dagen. Situationen i Mellanöstern har varit allvarlig i flera år och det turkiska fastlandet går att se med blotta ögat från Lesbos. Ändå bestod hjälpen främst av några få volontärer och lokala näringsidkare. 

– Det skulle vara en baggis att ta emot dem för Europa. Det är en helt onödig katastrof. 

Hennes budskap till andra familjer som vill hjälpa till är att det går att kombinera semesterresan med en hjälpinsats – även om du inte är läkare eller har andra specialkunskaper. 

– Det är ingen orsak att boka av. Vi hade en jättefin resa men det kändes också som vi gjorde en bra insats.

► LÄS MER: Paret bjöd in 4 000 flyktingar till sin bröllopsmiddag