Fakta: Nationalparken Kruger

Kruger National Park ligger i nordöstra Sydafrika, utmed gränsen mot Moçambique, i provinserna Limpopo och Mpumalanga.

En av de största nationalparkerna på jorden; ytan är nästan två gånger större än Skåne.

I parken finns en stor del av savannens och låglandsskogens däggdjur representerade, till exempel afrikansk elefant, trubbnoshörning, flodhäst, giraff, lejon och antiloper som impala och större kudu.

Parken inrättades 1926.

Källa: Nationalencyklopedien och Krugerparkens hemsida.

President Jacob Zuma understryker dock att rättigheterna för människor som blev egendomslösa till följd av apartheidpolitiken ska återställas.

– Vi firar denna historiska milstolpe, sade han i samband med beslutet att sex samhällen i provinserna Limpopo och Mpumalanga får dela på sammanlagt 84 miljoner rand (drygt 44 miljoner kronor).

De 757 familjerna som berörs är släktingar till människor som började att drivas bort från området från och med 1930. Apartheid infördes formellt 1948, men rasåtskillnadspolitiken startade tidigare.

Sedan apartheid avskaffades och demokratin återinfördes 1994 har det styrande ANC-partiet inriktat sig på ekonomisk kompensation till de drabbade, eftersom Kruger numera är en etablerad nationalpark. På andra håll har 3,3 miljoner hektar mark återbördats till sammanlagt 1,9 miljoner personer, som antingen drabbades direkt av tvångsförflyttningar eller är släktingar.

Politiken har lett till att vita lantbrukare befarar samma utveckling som i grannlandet Zimbabwe, där statligt övertagande av mark ledde till förödande konsekvenser för jordbrukssektorn.