Juristen Rida al-Danbuki, som drivit fallet och leder en organisation för kvinnors rättigheter, bekräftar att mannen suttit i fängelse.

Patienten Suhair al-Bata'a, som var i yngre tonåren, avled 2013. Läkaren dömdes 2015 till två års fängelse för vållande till annans död och tre månader för det otillåtna ingreppet.

Gammal sedvänja

I Egypten förekommer sedan faraonisk – alltså förkristen och förislamisk – tid en långtgående form av omskärelse, då man bland annat skär bort klitoris. Även på Afrikas horn är former av könsstympning då man också syr ihop blygdläpparna vanliga.

Läkaren hävdar i samtal med nyhetsbyrån AFP att han inte skar bort flickans klitoris och att den domen är överklagad. Domen för vållande till annans död, från en domstol i Nildeltat, ska enligt läkaren ha upphävts efter en uppgörelse mellan honom och flickans far.

Förbud i lag

Vid en undersökning i slutet av 90-talet hävdades att 97 procent av alla egyptiska kvinnor var omskurna, men sådana slutsatser är svåra är bekräfta. Många kvinnor, i synnerhet på landsbygden, går aldrig till en modern läkarmottagning i gynekologiska sammanhang, så journalunderlaget är otillräckligt. Dessutom är det inte alla som uttalar sig om så personliga erfarenheter i intervjuer – särskilt när både lagen och många muslimska auktoriteter är emot traditionen.

Ett förbud från slutet av 90-talet, som vilade på domstolsbeslut, skärptes 2008 genom att en lag mot förfarandet antogs i Egyptens parlament.