Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan kring tullministern, men cirka hälften av dem är nu släppta. Fikru Maru förnekar brott.

I ett handskrivet brev, daterat den 1 oktober och vidarebefordrat av dottern, skriver läkaren:

"När jag sitter inlåst på Black Lion Hospital och min rättsliga och medicinska situation förvärras för varje dag undrar jag vad UD gör".

Han skriver att den svenske ambassadören visar stort engagemang, men att det inte räcker.

"Vem från UD har offentliggjort och kritiserat detta hemska system, eller stått upp för svenska läkaren som vill rädda liv, vars egna liv blir svårare att rädda?"

Kallat upp ambassadör

Hjärtläkaren Fikru Maru, med ursprung i Etiopien där han har startat en klinik, är svårt sjuk.

"Om vi har ett gemensamt mål, att få mig hem för en chans att bli frisk, så är det väldigt bråttom", skriver han.

Den etiopiske ambassadören har kallats upp till svenska utrikesdepartementet två gånger i veckan.

– Syftet var för att framföra det stora behovet av att Fikru Maru ska erbjudas den vård han behöver med tanke på hans hälsa – vård som inte kan fås i Etiopien – samt vikten av att rättsprocessen fullföljs skyndsamt, sade Karin Nylund, presskommunikatör vid UD, till TT i går.

Uppskjuten dom

Statsminister Stefan Löfven har också framfört Sveriges begäran direkt till Etiopiens premiärminister i samband med att han närvarade vid Israels expresident Shimon Peres begravning i Jerusalem på fredagen.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven utan framgång.

Maru, som har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013, flyttades i mitten av september från säkerhetsfängelset utanför huvudstaden Addis Abeba för att vårdas på sjukhus för en kollapsad lunga. Domen har skjutits upp flera gånger och i torsdags kom besked om att domen skjuts upp igen, till den 6 oktober.

Han tackar i brevet dem som stöttat honom och ser framåt:

"I dag kan jag bara skriva tack, men på torsdag hoppas jag att jag säga FRI".