Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan, men cirka hälften av dem är nu släppta enligt Fikru Marus juridiska ombud i Sverige, Hans Bagner. Fikru Maru förnekar brott.

– Vi har begärt att det ska avkunnas ett besked, som innebär att man skriver av hela det här fallet och släpper honom. Men vi får se om det blir så, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner, på telefon till TT utanför domstolsbyggnaden i Addis Abeba.

Fikru Maru driver sedan 2006 en hjärtklinik i huvudstaden Addis Abeba. För tre år sedan greps han, anklagad för att ha mutat landets tullminister.

"Kunde varit värre"

Sedan dess har han suttit fängslad i Kailtyfängelset i tre år, mer än dubbelt så länge som de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye satt där. Under tiden har mutmisstankarna mot honom avskrivits och bara en mindre åtalspunkt kvarstår.

– Han anklagas för att ha gjort sig skyldig till någon slags medverkan till korruption. Men det är ingen som på allvar tror på det, säger Bagner.

TT: Hur mår Fikru Maru?

– Han är i förhållandevis gott skick. Han är läkare och vet vad han behöver göra. Han rör sig mycket och tränar, vilket även kan ha effekt för hans psyke. Det kunde varit värre, säger Hans Bagner.

"Känner mig förrådd"

Maru har många gånger fått se datumet för domen skjutas upp, men Bagner är försiktigt positiv inför dagen.

– Man måste hoppas. Men erfarenheterna är dåliga, alltid är det någonting som gör att de inte kan fatta ett beslut under dagen. Men någon gång måste det ske, så varför inte i dag?

I en intervju Fikru Maru gjorde med Svenska Dagbladet i våras uttryckte han stark kritik mot den svenska hanteringen av fallet.

– Jag har blivit anklagad för ett brott jag inte begått och fängslats i tre år utan att veta när jag får en dom. Jag känner mig förrådd av landet jag föddes i och av landet som adopterat mig, Sverige, sade Fikru Maru då till SvD.