Fakta: Id-kontroller från Danmark

Lagen som kontrollerna grundas på började gälla den 21 december, men först i dag, den 4 januari, börjar den tillämpas.

Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige måste kontrollera att passagerarna har giltigt id med foto.

Den som saknar giltigt id får inte åka med. Reglerna gäller även bilresenärer.

Undantag görs för barn som reser tillsammans med föräldrar.

Ensamkommande barn måste ha giltigt id.

Transportörerna kan få böta 50 000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med.

Polisen ska kontrollera att transportörerna gör det de ska.

I november infördes tillfälliga ID-kontroller på färjor från Tyskland och Danmark till Sverige. Då utfördes enbart stickprovskontoroller.

Källa: Näringsdepartementet

Fakta: Dubbla kontroller

Id-kontrollerna sker framför allt vid spår ett på Kastrups flygplats där tågen till Sverige går. Sammanlagt finns fem upp- och nedgångar där väktare kontrollerar resenärernas identitet. Som giltig identitetshandling räknas pass, körkort samt nationellt id-kort. Varje kontroll tar 15–20 sekunder.

De tåg till Sverige som går från Köpenhamn stannar vid spår två vid Kastrups flygplats där alla passagerare måste byta till spår ett.

Utöver detta sker id-kontroller även på samtliga bussar och färjor som går mellan Danmark och Sverige. Om ett giltigt id inte finns, får personen ifråga inte kliva på bussen eller färjan.

För biltrafikanter sker ingen id-kontroll på den danska sidan. I stället sker en gränskontroll vid Lernacken vid Malmö. Även tågresenärerna kontrolleras av polis på den svenska sidan, vid Hyllie station i Malmö. Vissa måste alltså identifiera sig två gånger innan de får komma in i Sverige.

Stor förvirring rådde på Kastrups flygplats på måndagen. Under id-kontrollernas första timmar nobbades svenska id-kort som utfärdats av Skatteverket och inte heller norska id-kort dög. På eftermiddagen backade danska järnvägsbolaget DSB, som genomför kontrollerna, och uppgav att alla europeiska id-kort gäller på resor från Danmark till Sverige.

Trots beskedet fortsatte förvirringen. Flera personer fick inte resa över sundet fastän de hade giltiga handlingar.

– En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det. Några franska studenter i Sverige och personer med svenskt uppehållstillstånd fick inte det, säger Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant för Öresundsrevolutionen.

Även danska kontroller

För att släppas igenom måste resenären visa fotolegitimation med fullständigt namn, underskrift och personnummer eller födelsedatum, samt serienummer och uppgifter om giltighetstid och utfärdande myndighet.

Omkring 10 000 resenärer passerade Kastrup under dagen och färre än 100 avvisades i id-kontrollen, uppger DSB.

Vid lunchtid införde Danmark id-kontroller vid gränsen till Tyskland. 400 soldater ska hjälpa till med kontrollerna.

– Fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Danmarks integrationsminister Inger Støjberg är kritisk mot Sveriges agerande.

– Det är ett drastiskt beslut av svenskarna gentemot barn, eftersom barnen kan stå på dansk sida och titta mot Sverige, men inte komma in i landet, säger hon till TT.

Tyskland kritiskt

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar det danska beslutet om gränskontroller.

– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. En stor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna, säger han till TT.

Tysklands regering är kritisk mot Sverige och Danmark, vars agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning, menar UD-talesmannen Martin Schäfer.

Att den fria rörligheten inom EU begränsas kan bana väg för en ny europeisk flyktingpolitik, menar Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Man kommer nå fram till en punkt där det blir så kostsamt och smärtsamt att det faktiskt gör mindre ont att sätta sig ner och försöka ta tag i att utforma en ny flyktingpolitik än att låta bli, säger Joakim Ruist.