Fakta: Detta styr vårt resval

När Ticket ställde frågan av vilken anledning en person kommer att göra ett annat antal resor i år jämfört med förra året hamnade faktorer som familjesituation, förändrad reslust och arbetssituation överst.

Därefter följde ändrad inkomst och hälsoskäl.

Bara två procent uppgav att världsläget, exempelvis terrorhot och krig, påverkar deras resande.

Drygt 1 100 personer svarade i Novus-undersökningen.

Källa: Ticket

Färre reser, inte bara till Paris, utan även till andra europeiska storstäder sedan helgens terrorattentat i Paris, enligt researrangörer som TT varit i kontakt med. Apollo ser en avmattning av bokningar till Paris medan både Ving och Ticket även rapporterar en minskning till andra klassiska weekendstäder.

– Vi ser en minskning till storstäder till förmån för sol- och badresmål. Men de större weekendstäderna finns fortfarande på tio i topp-listan över mest bokade resmål, säger Karin Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket.

Olika länder påverkas olika av oroligheter och terrorhot, enligt arrangörerna. Thailand påverkas nästan aldrig negativt, medan Egypten fortfarande inte återhämtat sig efter den arabiska våren 2010. Tidigare terrordåd riktade direkt mot turister, som till exempel i Tunisien, påverkade resandet direkt, medan resandet till Turkiet har fortsatt trots oroligheter.

Vanligtvis påverkas resandet till en stad där det skett ett terrordåd enbart på kort sikt, sedan glömmer vi, och reser gärna dit igen, enligt Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

– Samma sak kommer att hända med Paris också, det är jag övertygad om, säger hon.