Recept på Harira

Sex portioner

1 gul eller röd lök

2 stycken selleristjälkar

4 tomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)

3 stycken vitlöksklyftor

2–3 matskedar tomatpuré

2 deciliter gröna linser

400 g kokta kikärtor

2 dl risoni eller vermicelli

Ca 2 deciliter hackad persilja

Ca 1 deciliter hackad koriander

Ca 1,5 liter vatten

Kryddor:

1 tesked ingefärspulver

1 tesked kanel

1 tesked chili- eller paprikapulver

0,5 tesked korianderpulver

0,5 tesked gurkmeja

2 lagerblad

2 stycken buljong av valfri sort

Salt & peppar

Stekning:

Neutral- eller olivolja

Smaksättning:

Citronsaft från färsk citron

Gör så här:

Hacka lök, selleri och tomat. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig. Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan. Vänd i alla kryddor, fräs lite till.

Tillsätt linserna och låt även de få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen. Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20–30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.

Rör ner risoni och persilja i soppan, låt koka i ca 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

Källa: Zeina Mourtada

Under några veckor framåt ska troende muslimer avstå från mat och dryck under dygnets ljusa timmar. Men när solen lagt sig dukas festmåltiden fram.

– Maten bör egentligen inte vara det centrala, men det är ändå det som är i fokus, säger Zeina Mourtada som driver matbloggen Zeinas Kitchen, och fortsätter:

– Och man bör även tänka på vad man äter och inte laga det man vanligtvis brukar göra. Det måste vara mat som ger energi.

Då är olika soppor bra alternativ. Saker som friterat och kryddstarkt undviks – kolhydraterna och fettet ska helst bytas ut mot proteiner som tillför energi.

– Annars kan man bli väldigt törstig nästa dag. Oftast orkar man inte äta så mycket, trots att man har fastat. Och många gånger gör man misstaget att man kastar i sig maten och sedan mår man dåligt.

När fastan bryts stillas den akuta hungern först med dadlar och något att dricka, enligt tradition. Men den söta frukten har också en annan uppgift.

– Det stabiliserar sockervärdet i kroppen så att den inte får en chock, säger Zeina Mourtada.