Det var de frysta och importerade hallon som låg bakom det stora utbrottet av magsjuka på tre äldreboenden i Ljungby. Analyser från Livsmedelsverket visar att de aktuella bären innehöll så kallat norovirus.

– Återigen bekräftar detta vikten av vårt råd att koka hallon innan man serverar dem. Och det gäller ju särskilt när man serverar djupfrysta importerade hallon på äldreboende eller sjukhus, där de som äter kan drabbas av allvarliga symptom, eller till och med dö om man är sjuk av andra sjukdomar innan, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Tre personer avled och ett sjuttiotal insjuknade efter att de för drygt en vecka sedan åt en efterätt gjord på frysta hallon. Bären kokades aldrig trots Livsmedelsverkets rekommendationer, kommunens egna rutiner och uppmaning på bärens förpackningar. Kommunen har efter utbrottet skärpt sina rutiner.

– Från vår sida som tillsynsmyndighet fortsätter vi att granska kostenhetens egen kontroll, säger livsmedelsinspektör Josef Larsson, Ljungby kommun.

Alla de som smittats av hallonen har nu tillfrisknat, men ett antal personer som smittats av sina kamrater är fortfarande sjuka.