"Ingen ska behöva välja mellan mat och boende. Eller vilket av barnen som ska få gå i skola."

Förskoleläraren Jennifer Cole om behovet av att höja minimilönerna i USA.

Fakta: Minimilönen i USA

Den federala minimilönen i USA är 7,25 dollar i timmen, vilket motsvarar ungefär 60 kronor i timmen. Att höja till den nivån, från dåvarande 5,85 dollar i timmen, var en av de första åtgärderna president Barack Obama genomförde när han tillträdde 2009. Därefter har han försökt höja minimilönen upprepade gånger, senast till 10,10 dollar i timmen, men av politiska skäl har det inte gått att få igenom kongressen.

Enskilda delstater och städer är dock fria att höja sin minimilön, vilket 29 delstater gjort. I Massachusetts ligger den exempelvis på 10 dollar. Huvudstadsområdet District of Columbia (DC) har den högsta minimilönen på 10,50 dollar. New York och Kalifornien fattade nyligen beslut om att höja minimilönerna till 15 dollar på sikt.

Drygt 3 miljoner timanställda lever på eller under minimilönenivå i USA. Nästan hälften av dem är unga, mellan 16 och 24 år. Drygt 20 miljoner amerikaner har en lön som är lägre än 10,10 dollar i timmen. De flesta jobbar på snabbmatsrestauranger, vanliga krogar eller inom barnomsorgen.

Ett bidragande skäl till att minimilönen förblir låg är att enbart 6,7 procent av de privatanställda och 35 procent av de statligt anställda är med i en fackförening.

Källa: Saint Anselm College, Pew Research Center

Fakta: Det vill presidentaspiranterna

Demokraten Bernie Sanders förordar en minimilön på 15 dollar, medan Hillary Clinton vill ha 12 dollar som lägsta lön. Hon säger sig vara rädd för att arbetslösheten ökar i fattiga områden om man sätter en högre lön, men är öppen för att enskilda delstater och städer sätter högre minimilöner.

Ingen av Republikanernas aspiranter vill se en höjning av den federala minimilönen, som i dag är på 7,25 dollar i timmen. John Kasich har tidigare antytt att han förordar "rimliga höjningar", men tog avstånd från det i en debatt i mars. Han är dock för en form av skatteåterbäring för låginkomsttagare.

Ted Cruz förordar en platt skatt på 10 procent på inkomster och 16 procent för företag. Donald Trump har antytt att amerikanska löner är för låga, men vill inte att den federala minimilönen höjs eftersom det skulle minska USA:s konkurrenskraft i världen. Han vill sänka skatterna för alla, men mest för höginkomsttagare, enligt en analys

Källa: CNBC med flera amerikanska medier, aspiranternas hemsidor

– Ingen ska behöva välja mellan mat och boende. Eller vilket av barnen som ska få gå i skola.

Förskoleläraren Jennifer Cole suckar och går de få stegen från tamburen in i köket med barnbarnet Anna på armen.

– Det är så här Amerika ser ut i dag. Familjer går tillbaka till generationsboenden för att de inte har råd med något annat. Folk struntar i att gå till doktorn och tandläkaren och få kan studera.

"Sparar" räkningar

I det prydliga men slitna lilla hus som paret Cole hyr i samhället Pittsfield i New Hampshire bor även två av parets fyra döttrar – den ene med sin man och deras lilla dotter. Vardagsrummet och köket är belamrat med plastleksaker, överallt på väggarna sitter familjebilder. Vid köksbordet berättar Cole uppriktigt om den vardag som många i USA tvingas hantera.

– Lönerna har inte stigit på många år. På mitt jobb vill de ständigt att vi ska vidareutbilda oss, men kurserna måste vi stå för själva.

40-åriga Cole arbetar på förskola och har nyligen tagit en högskoleexamen i pedagogik. Men lönen motsvarar inte utbildningsnivån, konstaterar hon. Med en timlön på drygt 13 dollar drar hon in 2 060 dollar i månaden (motsvarande 16 800 kronor) efter skatt. Cole räknar på fingrarna: Hyran går på 950 dollar, vatten på 100, el på 350 och olja på 200. Maken jobbar nu i byggbranschen i en annan delstat och drar in minst lika mycket, men är bara hemma på helgerna. Och i fjol och förfjol, när han var cancersjuk, var det tuffare. Då gick grannskapet samman och hjälpte familjen.

– Vi har levt på matkuponger. Även nu händer det att vi "sparar" räkningar till kommande månader. Och jag har alltid med mig en miniräknare när jag handlar mat, för att ha koll på kostnaderna.

Hörs i valrörelsen

Även om både Cole och dottern Theresa, som jobbar på detaljhandelsjätten Walmart, fått upp sin lön en bra bit över miniminivån på 7,25 dollar i timmen är de djupt engagerade i frågan. När de republikanska presidentaspiranterna debatterade i New Hampshire för en tid sedan var Jennifer Cole där och demonstrerade med rörelsen "Fight for $15" – något som gett visst resultat eftersom både New York och Kalifornien i dagarna beslutat att på sikt höja minilönerna till den nivån.

– Jag är stolt och glad över att vara en del av rörelsen. Jag valde att arbeta med barn för att kunna ha mina egna nära, men framöver vill jag jobba med utsatta familjer.

Frågan om minimilön har fått oväntat stor uppmärksamhet i primärvalsrörelsen i USA, mycket tack vare den självutnämnde demokratiske socialisten Bernie Sanders som gång på gång påpekar att amerikaner som jobbar heltid inte ska behöva leva under fattigdomsnivån. Och affärsmannen och republikanen Donald Trump verkar ha lyssnat på den ilska som många vita arbetare känner. Hans lösning på många sociala och ekonomiska frågor är fler och bättre jobb.

Jennifer Cole har inte bestämt sig för vem hon ska rösta på i höstens presidentval. Men två av hennes döttrar har hoppat av college för att de inte hade råd att läsa och hon har starka åsikter om vad som behöver ändras i USA.

Amerikansk dröm?

– Bekanta har tackat nej till löneökningar för att de är rädda för att förlora försäkringar eller matkuponger. Det borde vara gratis att gå på högskola och att gå till doktorn. Människor ska inte känna att de inte är värdefulla bara för att de är fattiga.

En allvarlig aspekt är att den amerikanska drömmen inte finns längre, resonerar hon.

– Om man födds i fattigdom i dag fortsätter man att vara fattig. Det brukade heta att man kunde bygga sig ett nytt liv om man jobbade hårt.

Minimilönenivån i USA motsvarar knappt 10 000 kronor i månaden före skatt. Enligt en rapport från Pew Research Center levde drygt 3 miljoner människor i USA på eller under den nivån 2014, och drygt 20 miljoner strax över nivån.

Amy Schmidt, ekonom vid Saint Anselm College i New Hampshire, tror att frågan kommer att vara fortsatt stor i höstens valrörelse, åtminstone bland Demokraterna.

– Det är ett sätt för politikerna att konkret prata om orättvisor i samhället. Det lockar väljare.