Terrordådet på Pulse den 12 juni

02.00: Oman Mateen stannar med sin skåpbil utanför gayklubben Pulse, där omkring 320 gäster och anställda befinner sig.

02.02: Beväpnad med en halvautomatisk karbin och en halvautomatisk pistol går Mateen mot lokalen och öppnar eld. En uniformerad polis som arbetar extra på gayklubben besvarar skotten och en eldstrid bryter ut. Mateen tar sig in och börjar skjuta ihjäl och skottskada människor på ett dansgolv och andra platser i lokalerna. Sammanlagt dödas 49 människor och ett 50-tal skottskadas.

02:04-02.08. Flera poliser från Orlando anländer till brottsplatsen. Två av dem tar sig in på Pulse och utväxlar skott med Mateen, som flyr mot en toalett. Där barrikaderar han sig och tar flera personer som gömt sig i utrymmet som gisslan.

02.09–03.00: På Pulses Facebooksida uppmanas alla att ta sig ut ur lokalen och "fortsätt springa". Omkring 100 poliser rycker ut till klubben.

02.35: Mateen ringer första gången larmnumret 911. Han svär trohet till terrorgruppen IS och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi under det 50 sekunder långa samtalet.

02.48-03.24. Orlandopolisens krisförhandlare och Mateen har tre samtal på sammanlagt 28 minuter.

03.58: Polisen uppmanar via Twitter alla att hålla sig borta från området.

04.21. Poliser räddar flera personer ur Mateens gisslan genom att ta bort ett luftkonditioneringsaggregat.

04.29. Några av dem som räddats berättar att Mateen hotat att förse fyra personer ur gisslan med bombvästar inom 15 minuter.

05:02: Polisen genomför en kontrollerad sprängning av en vägg i toaletten där Mateen befinner sig med sin gisslan. Man räddar flera personer innan Mateen kommer ut med sina båda vapen och skjuter mot poliser.

05.15. Insatsstyrkan rapporterar att Mateen skjutits ner. Senare konstateras att han är död.

(Tiderna i lokal tid i Orlando, Florida.)

Källa: Orlando Sentinel och FBI

FBI har offentliggjort gärningsmannen Omar Mateens samtal med polisen i samband med massmordet i Orlando, rapporterar tv-kanalen ABC News i USA.

Den federala polisen FBI gick inledningsvis ut med delar av konversationerna mellan Mateen och polisen, men efter kritik så släppte man även materialet i sin helhet.

►LÄS MER: FBI: Mateen agerade lugnt och kallt

Efter polisens skottväxling med Omar Mateen på klubben Pulse så var det eldupphör i nästan tre timmar under natten 2 juni. Under den tiden samtalade myndigheterna med Mateen kontinuerligt – tre samtal på sammanlagt cirka 28 minuter.

Det var först när Omar Mateen hotade med att spränga en rad bomber på platsen och spänna på bombvästar på människorna som befann sig inne på klubben som polisen slutligen tog sig in genom en vägg, berättar FBI.

– Liv kunde räddas genom polisernas heroiska insats, sade åklagaren Lee Bentley.

Under telefonsamtalen sade Mateen att han var en krigare som kämpade för terrorgruppen Islamiska staten. Hans motiv var enligt honom själv USA:s bombningar i Syrien och Irak.

►DEBATT: Om du håller tyst står du bakom Orlandoskytten


Myndigheterna dolde inledningsvis IS-delen av samtalen, men drog senare under dagen tillbaka sitt beslut och offentliggjorde allt. Orsaken var "hänsyn till familjerna till offren och att man inte ville ge mördaren eller terrorister en plattform för sin hatiska propaganda", kommenterade justitiedepartementet.