Fakta: Vapnen köptes lagligt

Karbinen som Omar Mateen använde vid masskjutningen i Orlando är av märket Sig Sauer MCX.

Han köpte den lagligt den 4 juni i Port St Lucie, nära sitt hem. Dagen efter köpte han även en nio millimeters pistol av märket Glock 17, som han också avfyrade under massmordet på Pulse. Även det inköpet var lagligt.

Karbinen liksom pistolen är halvautomatiska, vilket innebär att avtryckaren måste tryckas varje gång ett skott ska avlossas.

Källa: CNBC och motherjones.com.

Tidslinje: Terrordådet på Pulse den 12 juni

02.00: Oman Mateen stannar med sin skåpbil utanför gayklubben Pulse, där omkring 320 gäster och anställda befinner sig.

02.02: Beväpnad med en halvautomatisk karbin och en halvautomatisk pistol går Mateen mot lokalen och öppnar eld. En uniformerad polis som arbetar extra på gayklubben besvarar skotten och en eldstrid bryter ut. Mateen tar sig in och börjar skjuta ihjäl och skottskada människor på ett dansgolv och andra platser i lokalerna. Sammanlagt dödas 49 människor och ett 50-tal skottskadas.

02:04-02.08. Flera poliser från Orlando anländer till brottsplatsen. Två av dem tar sig in på Pulse och utväxlar skott med Mateen, som flyr mot en toalett. Där barrikaderar han sig och tar flera personer som gömt sig i utrymmet som gisslan.

02.09–03.00: På Pulses Facebooksida uppmanas alla att ta sig ut ur lokalen och "fortsätt springa". Omkring 100 poliser rycker ut till klubben.

02.35: Mateen ringer första gången larmnumret 911. Han svär trohet till terrorgruppen IS och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi under det 50 sekunder långa samtalet.

02.48-03.24. Orlandopolisens krisförhandlare och Mateen har tre samtal på sammanlagt 28 minuter.

03.58: Polisen uppmanar via Twitter alla att hålla sig borta från området.

04.21. Poliser räddar flera personer ur Mateens gisslan genom att ta bort ett luftkonditioneringsaggregat.

04.29. Några av dem som räddats berättar att Mateen hotat att förse fyra personer ur gisslan med bombvästar inom 15 minuter.

05:02: Polisen genomför en kontrollerad sprängning av en vägg i toaletten där Mateen befinner sig med sin gisslan. Man räddar flera personer innan Mateen kommer ut med sina båda vapen och skjuter mot poliser.

05.15. Insatsstyrkan rapporterar att Mateen skjutits ner. Senare konstateras att han är död.

(Tiderna i lokal tid i Orlando, Florida.)

Orlando Sentinel och FBI

– Mateen agerade lugnt, kallt och målmedvetet, säger FBI:s talesperson Ron Hopper under en presskonferens på måndagen. Han tillägger att det inte finns några bevis för att massmördaren styrdes av en utländsk terroristgrupp utan beskriver honom som självradikaliserad.

Dådet, där 29-årige Mateen även skottskadade ett 50-tal gäster och anställda på gayklubben förra veckan, utreds som ett terrorbrott. Medier har kallat det för en tre timmar utdragen skräckupplevelse.

FBI kommer inte att offentliggöra ljudfilerna från samtalen, och de utskrifter som allmänheten kan ta del av är redigerade. Det gäller såväl samtalen som Mateen hade med SOS-operatören och de tre samtal på sammanlagt 28 minuter han hade med polisens krisförhandlare.

USA:s justitieminister Loretta Lynch har berättat att redigeringen av utskrifterna skett bland annat för att minska risken för att offer ska behöva återuppleva skräcken från masskjutningen där Mateen tog gisslan och barrikaderade sig på en toalett efter en skottväxling med två poliser som tog sig in i lokalerna efter de första larmen. Det var inifrån toaletten han ringde SOS och hade samtalen med krisförhandlarna.

Hotade med bomber

Av utskrifterna framgår att 29-åringen berättade att han hade en bil med bomber utanför Pulse.

"Ni måste förstå det. Jag kommer att detonera den om ni gör något dumt", sade han enligt dokumenten.

Mateen hotade även med att hans gisslan skulle skickas ut i lokalen iklädda västar med sprängmedel. Enligt honom var de av samma slag som "de använde i Frankrike", och han syftade uppenbarligen på självmordsdåden i Paris som utfördes av terrorgruppen IS i november i fjol.

Vare sig västar eller sprängmedel har dock hittats av utredarna.

"Muslimsk soldat"

Mateen identifierade sig själv som en "muslimsk soldat" enligt utskrifterna som FBI offentliggjort, och han sade till en förhandlare att Amerika ska sluta bomba Syrien och Irak.

När förhandlaren frågade honom vad han hade gjort på Pulse svarade Mateen: "Ni vet redan vad jag har gjort".

Utskrifterna innehöll från början inga uppgifter om att Mateen svor trohet till IS, vilket myndigheter tidigare sagt att han gjort. Namnet var överstruket, men fyra timmar senare ändrade justitiedepartementet och FBI sin hållning och publicerade även en passage där Mateen svor trohet till IS och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Utredningen hittills pekar på att 29-åringen, som arbetade som säkerhetsvakt i Florida, var psykiskt störd och agerade ensam utan att ha fått order av någon annan.

Mateen, född i New York av föräldrar som invandrat till USA från Afghanistan, har av myndigheter beskrivits som självradikaliserad. Utskrifterna visar också att han hotade med att det skulle bli fler liknande attacker.

"Under de kommande dagarna kommer det att bli mer av sådant här", sade han.