Fakta: Nya flygstörningar

Även på fredagen var flera flyg inställda till följd av haveriet dagen innan.

På Arlanda flygplats ställdes åtta avgångar och elva ankomster in. På Bromma flygplats ställdes en avgång och en ankomst in.

Det handlar om flygplan och personal som stod på fel plats eftersom de inte kom i väg på torsdagen, enligt Swedavia.

Förutom de inställda flygen var trafiken i full drift på fredagen.

Fakta: Flera olyckor och sabotage

Februari 1988: Övre halvan av en 326 meter hög tv- och radiomast i Sollefteå rasar efter att extrema väderförhållanden utsatt masten för onormal isbildning.

1988: En godsägare i Karlshamnstrakten döms till dagsböter efter att tillsammans med en medhjälpare ha sågat ned en tio meter hög militär radiomast.

Mars 1989: Två värnpliktiga skadas när en militär radiomast i Uppsala rasar. De två befinner sig ett tiotal meter upp i masten. Polisen misstänker att den utsatts för sabotage.

Augusti 1994: En av tullens radiomaster i Örnsköldsvik utsätts för ett sprängattentat som delvis förstör mastens betongfundament.

April 2008: En miljöaktivist, som säger sig protestera mot samhällsutvecklingen, tänder eld på en radiomast utanför Älmhult. Mannen döms senare för sabotage.

2009: En man grips med en sprängladdning vid en telemast i Alingsås. Han åtalas senare misstänkt för försök till sabotage, men frias eftersom sprängladdningen inte anses vara tillräckligt kraftfull.

Maj 2016: En kabel och en ledningsstolpe vid en mast söder om Tranemo klipps av i början av maj. Den avklippta kabeln påverkar räddningstjänstens arbete under några dagar, eftersom personalen inte kan larmas på vanligt sätt.

Maj 2016: En förundersökning om grovt sabotage inleds efter ett misstänkt attentat mot en tv- och radiomast utanför Borås sedan den över 330 meter höga Häglaredsmasten rasat.

Fakta: Störningarna i infrastrukturen

Den senaste veckan har flera samhällsviktiga verksamheter drabbats av störningar.

15 maj: Mastbrottet i Häglared. En 332 meter hög radio- och tv-mast på Trollberget öster om Borås knäcks ungefär 100 meter över marken. En förundersökning om grovt sabotage pågår och säkerheten vid Teracoms 54 storstationer har skärpts. Efter mastbrottet i Häglared har flera misstänkta sabotage mot master rapporterats.

17 maj: Natten mot tisdagen drabbades SOS Alarm av störningar i sin kommunikation med räddningstjänst och ambulans efter en mjukvaruuppdatering i sitt system. Enligt SOS Alarm finns ingen indikation på att allmänheten drabbades, men händelsen utreds.

19 maj: Flygstopp över Sverige. Ett datorfel i flygledningen stängde delar av svenskt luftrum under ett par timmar. Felet gjorde att det inte gick att trafikleda planen i luften. Totalt ställdes 113 flygningar in under dagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) följer upp händelserna och deras konsekvenser för samhällsviktig verksamhet. MSB skriver på sin sajt att myndigheten inte ser något samband mellan händelserna.

Källa: MSB och TT

Datakommunikationen mellan flygtrafikmyndigheten LFV:s kontrollcentraler i Stockholm och Malmö och mellan kontrollcentraler och flygledartorn drabbades.

– Det är där vi utbyter data, och framförallt pratar vi då om färdplaner och till exempel väderdata som är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva flygtrafikledning, säger Per Fröberg, pressansvarig vid LFV, till TT.

Felet drabbade bara LFV, inte andra kunder. Om det berodde på mjukvara, hårdvara eller den mänskliga faktorn är ännu inte fastställt.

– Under ett planerat arbete i går (torsdag) i vårt nät uppstod ett tekniskt fel på datatrafiken som påverkade Luftfartsverket, bekräftar Irene Krohn, presschef på Telia, för TT.

Två av tre system

Telia och LFV ska tillsammans analysera orsaken till förloppet och hur det kan undvikas framöver.

LFV har ett ordinarie och två backupsystem. Två av systemen slogs ut på torsdagen.

– Vi kör aldrig flygtrafik utan att ha backupsystem. Eftersom vi bara hade ett system kvar stoppade vi trafiken, säger Per Fröberg.

Delar av svenskt luftrum stängdes under ett par timmar, vilket ledde till 113 inställda flygningar.

Utöver flygstopp och kaos i SJ:s biljettsystem har även saboterade telemaster visat på svagheterna i Sveriges infrastruktur.

Krismöte väntar

Nästa vecka håller infrastrukturminister Anna Johansson (S) ett krismöte med LFV, Transportstyrelsen, Trafikverket och SJ.

– Syftet med mötet är att få en klarare bild av vad som hände och hur den situationen hanterades. Sedan kommer vi i nästa steg att behöva göra en mer fördjupad analys av hur sårbarhetsberedskapen ser ut, säger hon till TT.

På kort tid har tre telemaster saboterats eller skadats.

– Om man tänker sig ett angrepp där någon försöker skada Sverige är det självklart intressant att slå mot kommunikationen, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd (MSB).

Felen växer

Men enligt Lisa Nordahl, säkerhetsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland, ser varken MSB, polisen eller Säpo något samband mellan masterna, flygstoppet, SJ:s biljettsystem och störningar hos SOS Alarm.

Må så vara, men de senaste dagarnas incidenter har blottat samhällets sårbarhet.

– Systemen är ofta beroende av varandra. Så en liten sak som fallerar får väldigt stora konsekvenser. Det blir en form av kaskadeffekt, där felen blir värre och värre, säger IT-säkerhetsrådgivaren Joakim von Braun.