Fakta: Greps i februari

Den 20-årige mannen greps av Säpo den 8 februari.

Flera anhöriga hade tidigare i samtal med Säpo vittnat om hur 20-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter.

Han greps sedan mamman åter kontaktat Säpo efter att ha upptäckt misstänkta bombingredienser. Två veckor senare hämtades 20-åringen till förhör.

Fakta: Påföljden

När Attunda tingsrätt bestämde påföljden för förberedelse till terroristbrott utgick man från brotten mordförsök, försök till grov misshandel samt försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Eftersom rätten slog fast att det rörde sig om ett planerat terroristbrott visste man att straffet skulle ligga högre än för de ovan uppräknade brotten. Men hur mycket högre finns det inget svar på. Det finns inga tidigare liknande domar om förberedelse till terroristbrott genom inköp av saker för att tillverka en bomb att jämföra mot.

Eftersom mannen är under 21 år sattes straffet ner från sex års fängelse till fem år.

Källa: Attunda tingsrätt

Mannen hade skaffat en tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål för att tillverka en splitterbomb, enligt Attunda tingsrätt. Man ansåg det bevisat att 20-åringen planerat att genomföra ett terrorattentat i Sverige. Förutom de beslagtagna föremålen hade han instruktioner om bombtillverkning och propagandamaterial från Islamiska staten (IS).

Dessutom försökte han vid två tillfällen i juni 2015 att ansluta sig till IS, men stoppades i Turkiet. Vid båda tillfällena reste han iväg med kort varsel, på enkelbiljett, efter att ha tagit ut en stor summa pengar.

Men av överklagandet från 20-åringen framgår att han helt vill frikännas från brott och försättas på fri fot. I andra fall vill han få en "icke frihetsberövande påföljd", alternativt ett mildrat straff. Den angivna orsaken är att han inte planerade att skada människor eller egendom.

Åklagare Ewamari Häggkvist har tidigare sagt till TT:

– Klagar han så kommer jag att anslutningsklaga.

Det har hon nu gjort och kräver utan vidare motivering en straffskärpning.