Sammanlagt har nu fem personer gripits för inblandning i attacken. Premiärminister Davutoglu säger enligt Reuters att självmordbombaren kommit som flykting från Syrien och att det finns en "koppling" till terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

– Men Daesh (IS) är en mellanhand, säger premiärministern enligt Hürriyet Daily News, och antyder enligt tidningen att "en annan makt står bakom attacken".

Anklagar Ryssland

Davutoglu tillägger att Rysslands inträde i det syriska inbördeskriget blivit ett hinder för Turkiets angrepp gentemot IS och att det ryska flygvapnet förefaller skydda IS positioner.

Det var på måndagen som tio tyska turister dödades i en självmordsattack mitt i Istanbuls historiska kvarter och längs ett centralt turiststråk. Sex av de femton skadade vårdas fortfarande på sjukhus, enligt premiärministern. Tidigare nämndes flera tyskar, en norrman och en peruan bland de skadade.

Fingeravtryck

Men det finns inga tecken på att tyskar varit målet för självmordsattacken, säger den tyske inrikesministern, Thomas de Mazière, vid en presskonferens i Istanbul.

Gärningsmannen har pekats ut som en 28-årig man, enligt Hürriyet saudisk medborgare, som nyligen anlänt till Turkiet och registrerat sig som asylsökande. Däremot har han inte funnits på några listor över misstänkta, enligt det turkiska inrikesministeriet.

IS-ryssar

Turkiska myndigheter uppgav tidigare att ett 70-tal misstänkta IS-anhängare gripits i en landsomfattande insats sedan tisdagen. Bland dem finns tre ryssar som ska ha gripits i turistorten Antalya, rapporterar nyhetsbyrån Anatolia, enligt AFP.

Relationen mellan Ryssland och Turkiet är ansträngd sedan Turkiet förra året sköt ned ett ryskt stridsflygplan.