Fakta: Dådet i Nice

En man, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31 år, körde en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice den 14 juli.

På platsen fanns många besökare som strax före hade tittat på nationaldagsfirandets fyrverkerier.

Enligt åklagare plöjde lastbilen nära två kilometer genom folkmassorna innan den stoppades av polis.

Föraren avfyrade skott mot polis innan han sköts till döds.

84 personer har dött hittills, varav tio barn. 202 skadades i dådet och 18 vårdas för livshotande skador.

Franska utrikesdepartementet uppger att de döda och skadade vid terrordådet i Nice kom från 30 länder.

Enligt åklagare François Molins bär massmordet terrorns signum.

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) hävdade den 16 juli via sitt propagandaorgan Amaq att attentatet utförts sedan organisationen uppmanat till attacker mot västvärlden.

Tre män, 22, 37 och 40 år gamla, anklagas för att vara medbrottslingar i "mord av en grupp med terroristanknytning", enligt franska åklagare. Ytterligare två – en 38-årig man och en kvinna – misstänks ha brutit "mot lagen om vapen i förhållande till en terroristgrupp", vilket även 22-åringen anklagas för.

Alla fem ska vara kvar i häktet.

Vapen hittade

Enligt åklagaren François Molins ska gärningsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel länge ha planerat för dådet, med hjälp av de fem misstänkta. Molins hänvisar bland annat till foton som hittats i Bouhlels mobiltelefon från platsen redan från 2015.

40-åringen ska Bouhlel ha känt en längre tid. Den 38-årige mannen greps med sin fru, misstänkta för att ha försett Bouhlel med en pistol.

Hos en 22-årig man som fick ett sms från Bouhlel strax före attacken har polisen hittat ett automatvapen av typen Kalasjnikov och ammunition, men det är inte klart vad vapnen skulle användas till.

I april skickade 37-åringen ett meddelande till Mohamed Lahouaiej Bouhlel på Facebook: "Ladda lastbilen med 2 000 ton järn... släpp bromsarna min vän och jag kommer att titta."

Enligt åklagaren François Molins ska de två ha kontaktat varandra 1 278 gånger det senaste året.

Inte kända tidigare

Varken Bouhlel eller de andra var kända av säkerhetspolisen före dådet i Nice, och endast gärningsmannen ska finnas i polisens register för annan brottslighet.

Medan terrorrörelsen IS tagit på sig dådet och beskrivit Bouhlel som en av rörelsens "soldater", har utredarna inte funnit några direkta bevis för att han ska ha svurit trohet till jihadistgruppen.

Över 400 utredare arbetar med fallet. Bilder som hittats i Bouhlels mobiltelefon tyder på att han hade studerat olika platser där mycket folk samlas, däribland Promenade des Anglais i Nice där dådet ägde rum.

Fransk polis uppmanar samtidigt staden Nice att förstöra alla inspelningar som gjordes av övervakningskameror vid massakern. En källa inom franska åklagarväsendet säger till AFP att inspelningarna visar "djupt chockerande" bilder.

– Dessa bilder ingår i det förseglade bevismaterialet och bör endast användas i utredningen, sade åklagarkällan.

Men en åklagare som företräder Nice säger att kravet är problematiskt, då det innebär att staden då tvingas manipulera med bevismaterial.