Fakta: Femstjärnerörelsen

Femstjärnerörelsen – Movimento Cinque Stelle – grundades av komikern Beppe Grillo 2009 och fick sitt stora genombrott i parlamentsvalet 2013 med 25,5 procent av rösterna. Grillo dominerar partiet, även om han formellt inte är partiledare och tills vidare har valt att själv inte kandidera i några val.

Rörelsen har samlat anhängare från både vänster och höger och kampanjar bland annat för en folkomröstning kring det fortsatta eurosamarbetet. I EU-parlamentet sitter rörelsen i samma partigrupp som bland andra Sverigedemokraterna och brittiska Ukip.

Fakta: Rom

Rom är Italiens huvudstad sedan landets enande 1861, men har redan i årtusenden före det varit den dominerande staden på Apenniska halvön. Enligt traditionen grundades Rom år 753 före Kristus av de två bröderna Romulus och Remus. Under antiken var staden centrum för Romarriket och därefter även för kristendomen – även om påven och Peterskyrkan formellt är placerade i Vatikanstaden.

Rom har cirka tre miljoner invånare och ligger i regionen Latium (Lazio). Borgmästare sedan i somras är Virginia Raggi från Femstjärnerörelsen.

Rom är ett av världens mest besökta turistmål och även ett kulturellt och idrottsligt centrum. Staden arrangerade sommar-OS 1960 och var kandidat till att arrangera även OS 2024, fram till att borgmästare Raggi i onsdags drog tillbaka sitt stöd.

– Ärlighet! Ärlighet! ropade anhängarna när 38-åriga Raggi i somras vann en överlägsen seger i borgmästarvalets andra omgång.

Sedan dess handlar dock rubrikerna främst om kaos och avgångar och allt annat än ärlighet.

– Femstjärnerörelsen har klantat sig hela vägen och får nu betala priset för tron att i princip vem som helst kan styra Rom, säger statsvetaren Gianfranco Pasquino till nyhetsbyrån AFP.

Många har avgått

Raggis nyutnämnda kabinettschef tvingades gå efter ett ramaskri kring hennes tilltänkta årslön på 1,8 miljoner kronor.

Hennes miljöchef har i sin tur visat sig stå under polisutredning för sin eventuella inblandning i korruptionshärvan kring sophämtarmyndigheten AMA. Något som borgmästaren för övrigt känt till – men tigit om – i flera månader.

Och när Raggis finanschef sedan avgick i förtid tog det bara fyra dagar innan hon också tvingades sparka efterträdaren – eftersom även han granskas av polis.

Kräver ordning?

Affärerna svider extra då löften om kamp mot korruption och nepotism har varit en viktig orsak bakom stödet till Raggis parti, Femstjärnerörelsen, ända sedan den skapades av tv-komikern Beppe Grillo i slutet av 00-talet.

Rörelsen är en udda blandning av höger och vänster, utan verklig partistruktur och ofta förlitande sig på medlemsomröstningar via nätet.

Problemen i Rom tyder dock på att mer ordning krävs om man ska kunna utmana premiärminister Matteo Renzi om regeringsmakten i det parlamentsval som väntar senast 2018.

– Femstjärnorna måste utvecklas till ett mer normalt parti. Det kan inte fortsätta under en informell ledning, utan verkliga regler, säger politikprofessorn Raffaele De Mucci till Reuters.

"Som de svarta"

Beppe Grillo tycker å sin sida att det är en smädelsekampanj som rörelsen utsätts för.

– Virginia är i samma läge i dag som de första svarta borgmästarna i Mississippi 1968. Då var det omöjligt för svarta att integreras med de vita. I dag är det vi som står inför detsamma, talade partigrundaren i Rom tidigare i september.