Fakta: Femstjärnerörelsen och Italiens val

Runt om i Italien hålls på söndag första omgången i årets kommunalval, då borgmästare ska utses i bland annat Rom, Milano, Neapel, Turin och Bologna. Om ingen kandidat får över 50 procent i första rundan hålls en andra omgång i borgmästarvalen mellan toppkandidaterna den 19 juni.

Femstjärnerörelsen – Movimento Cinque Stelle – grundades av komikern Beppe Grillo 2009 och fick sitt stora genombrott i parlamentsvalet 2013 med 25,5 procent av rösterna. I EU-parlamentsvalet 2014 fick partiet 21,1 procent och 17 mandat. I EU-parlamentet sitter rörelsen i partigruppen EFDD med bland andra Sverigedemokraterna och brittiska UK Independence Party (Ukip).

När eldfängde tv-komikern Beppe Grillo lanserade sitt anti-etablissemangsparti 2009 sågs det av många som en tillfällig protest. Sju år senare är ändå Femstjärnerörelsen näst största parti i både det inhemska parlamentet och bland italienarna i EU-parlamentet.

Och på söndag ska ett stort steg tas mot makten i självaste huvudstaden.

– Det är dags att skicka hem dem allihop, säger rörelsens borgmästarkandidat Virginia Raggi till nyhetsbyrån AFP om Roms nuvarande och tidigare ledare.

Missnöjesparti

Den 37-åriga advokaten toppar opinionsmätningarna inför Rom-valet och lovar att få ordning på dåliga vägar, sophantering och kollektivtrafik.

– Rom måste först och främst bli en normal stad igen. Det är ett extremt svårt ställe att bo på och så ska det inte vara i Italiens huvudstad, säger Raggi.

Femstjärnerörelsen är spretig och politiskt svårdefinierad. Anhängarna kommer från både vänster och höger, ofta långt ut på ytterkanterna. En samlande faktor är ett brett missnöje med det nuvarande systemet.

– Korruptionen finns på alla nivåer. För att något ska fungera behövs alltid att någon gör dig en tjänst, säger Raggi-anhängaren Federico Tucci till Reuters under ett valmöte på en pizzeria.

Toppstyrt?

Helgens val i Rom – och även en rad andra storstäder – blir samtidigt ett test av Femstjärnerörelsens styrka inför nästkommande parlamentsval i Italien.

Många frågetecken finns fortfarande kring hur "valbart" partiet egentligen är. Ledaren Grillo har fått skarp kritik för sitt sätt att toppstyra rörelsen, vilket lett till avhopp och utrensningar.

Inför Rom-valet har Raggi lovat att lyda Grillo om han senare tycker att hon inte sköter sig och borde avgå. Samtidigt säger hon sig stå på egna ben.

– Jag kommer att vara helt självständig, säger Raggi till AFP.