Fakta: Uppmärksammade fall

Flera fall av våldtäkter och sexuella ofredanden i samband med olika evenemang har rapporterats under sommaren. Här är några exempel.

Bråvalla-festivalen, Norrköping: Fem anmälda våldtäkter, 15 ofredanden.

Putte i Parken, Karlstad: 36 anmälda fall av sexuella ofredanden.

Peace & Love, Borlänge: En våldtäkt, åtta sexuella ofredanden.

Trästocksfestivalen, Skellefteå: Tolv anmälningar om sexuellt ofredande.

Gothia Cup, Göteborg: En ledare åtalas för sexuellt ofredande mot tre flickor i 16-årsåldern i samband med invigningen av turneringen.

Källa: SVT/TT

– Det är bra och det är jätteviktigt att alla som jobbar med den här typen av arrangemang får veta vad som gäller, säger Patrick Fredriksson, marknadschef och en av grundarna till boknings- och arrangörsbolaget Luger.

Om två veckor arrangerar Luger festivalen Way Out West i Göteborg och de 240 anställda som arbetar direkt med serveringen blir de första som får ta del av det nya pilotprojektet.

Hur man kan förebygga sexuella trakasserier i restaurang- och evenemangsmiljöer kommer att bli en del av den så kallade RUS-utbildningen som står för "Restauranger, Utveckling, Samarbete". Den är obligatorisk för serveringspersonal som arbetar efter klockan 01 och ett krav för att få serveringstillstånd efter samma klockslag.

Obligatorisk närvaro

Way Out West-personalen får sin utbildning samma vecka som festivalen startar.

– Det kommer att vara obligatorisk närvaro. Det är nödvändigt att veta hur man ska agera om sådana situationer uppstår och var gränserna går, säger Fredriksson.

Flera uppmärksammade fall av våldtäkter och sexuella ofredanden i samband med festivaler den senaste tiden har aktualiserat frågan ytterligare.

Överväger trygga zoner

Också personal från Göteborgs Kulturkalas kommer att gå utbildningen som en del i den "åtgärdsplan" som antagits inför evenemanget, som drar igång i mitten av augusti. Kulturkalaset har också övervägt att införa "trygga zoner" där enbart kvinnor ges tillträde.

– Sexuella ofredanden och trakasserier under konserter och evenemang är inget nytt fenomen. Problematiken har i stort sett alltid funnits. Skillnaden nu är att fler börjat anmäla, tack och lov. Det är inte acceptabelt med trakasserier i någon form, säger Fredriksson.