Fakta: Valet i Burma

Militären har styrt Burma sedan 1962. 2011 infördes formellt en civil regering, men militären har fortsatt stor makt. Dagens val kan bli ett genombrott för demokratin och kring 30 miljoner av landets 52 miljoner invånare har rätt att rösta.

Nuvarande presidenten Thein Sein har tidigare varit general och premiärminister under juntans styre.

Fredspristagaren Aung Sang Suu Kyi, född 1945, hyllas som demokratihjälte och personifierar den politiska oppositionen. Hon satt tidigare i husarrest, men kampanjar nu för det mycket populära partiet NLD, som vann en jordskredsseger i valet 1990. Då vägrade militärjuntan lämna ifrån sig makten.

Suu Kyi kan dock inte bli vald till president, eftersom författningen förbjuder personer med utländska barn eller makar att inneha ämbetet.

Fakta: Alla får inte rösta

Drygt 30 miljoner av de 52 miljoner invånarna är röstberättigade i det historiska valet.

Av alla röstberättigade befaras mer än tio procent inte få rösta. Vissa grupper har inte rösträtt.

Det gäller den utsatta muslimska folkgruppen rohingya som är statslösa, människor i konfliktområden som Kachin och norra Shanstaten, migrantarbetare och flyktingar som befinner sig utomlands samt de som är politiska fångar.

Källa: Svenska Burmakommittén, Nationalencyklopedien.

– NLD leder många rösträkningar, sade Burmas Demokratiska Rösts biträdande chefredaktör Khin Maung Win till TT under söndagskvällen och hänvisade till uppgifter som tv- och radiostationen löpande fått in från observatörer, reportrar och andra som följer rösträkningen.

Alla väntar på resultat

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti NLD är segertippat efter många år av militärdiktatur. Klädd i rött och med blommor i håret äntrade hon vallokalen för att avlägga sin röst i sin hemstad Rangoon på söndagen.

– Seger, seger, ropade landsmän medan hon visades in i lokalen förbi horder av journalister och fotografer.

Från officiellt håll meddelas att ett heltäckande resultat presenteras först på tisdag. Men utanför NLD:s högkvarter i Rangoon rådde feststämning hela kvällen.

– Det är sång, musik, dans och jubel. Tusentals är här på gatorna, berättade Kenneth Hotz från Svenska freds- och skiljedomsföreningen från platsen.

En fjärdel av platserna

Enligt AFP uppskattar valkommissionen valdeltagandet till runt 80 procent. För många var valdagen en högtidsdag.

38-åriga Ohnmar Win berättade för AFP att det är första gången hon deltar i ett val.

– Jag har inte sovit på hela natten eftersom jag varit så förväntansfull, sade hon.

Även om många hoppas på framgång för NLD så garanteras militären, enligt författningen, 25 procent av platserna – precis så många att den kan lägga in veto mot att ändra grundlagen. NLD behöver vinna 67 procent av de valbara platserna i parlamentet för att nå majoritet.

Samtidigt har många förvägrats rätten att rösta. Den statslösa muslimska folkgruppen rohingya exkluderades helt. Valkommissionen har också ställt in valet i byar som tillhör konflikthärjade minoritetsområden. Det har även förekommit problem med röstlängder – något som Burmas Demokratiska Rösts Khin Maung Win kan intyga.

– Vi har fått så många samtal från människor som klagar på att de inte har kunnat rösta eftersom de inte varit registrerade.