Fakta: Så hjälper du fåglarna

Nästan bara gulsparven föredrar havre. Ändå innehåller många fröblandningar just havre. Ladda upp med mer solrosfrön så gynnar du fler vinterfåglar.

Häng upp maten. Om fåglarna kan gå runt och bajsa i maten kan parasiter och sjukdomar spridas.

Placera maten i närheten av buskar eller annat som fåglarna kan gömma sig i. Katter har koll på ställen där fåglar samlas.

Talgbollar har blandningar som utöver fett innehåller frön och mjöl. Smör eller Bregott ger ofta mer fett för pengarna.

Oroa dig inte om du måste resa bort och avbryta matningen. Fåglarna har ofta flera matställen och byter om födan sinar vid ett av dem.

Källa: Naturskyddsföreningen

Kraftiga näbbar, då kan hårda fröskal vara att föredra. Smala näbbar – ja, då gillar fågeln att peta fram insekter. Det kan alltså vara en bra idé att lägga fram lite av varje på fågelbordet för att tillfredställa behovet hos olika vinterfåglar.

Men sträng kyla kräver mycket energi. Många fåglar föredrar därför feta frön, exempelvis solrosfrön. Och ibland kan rätt mat på rätt plats även bidra till skyddet av hotade exemplar – som exempelvis den vitryggiga hackspetten. Fågeln finns bara i ett tiotal exemplar i Sverige men dyker ibland upp vid fågelborden. I år har flera av dem migrerat från Ryssland.

"Särskilt vid Norrlandskusten, men också längre söderut kan det vara bra att sätta ut talg eller fett som hackspettarna behöver i kylan", skriver Kristoffer Stighäll, som arbetar med att rädda vitryggen, i ett pressmeddelande från Naturskyddsföreningen.

Att göra en insats för de befjädrade gynnarna behöver inte heller vara så dyrt. Smör eller Bregott duger lika bra som talgbollar, men kostar mindre.