– Jag vill tacka alla svenskar som har försök hjälpa mig. Jag är jätteledsen, men jag respekterar reglerna och lagen.

Syed Latif från Bangladesh nekas uppehållstillstånd eftersom den fasta anställning han fick inte varit utannonserad på den europeiska jobbportalen Eures. Han hittade jobbet via Linkedin.

Fakta: Utannonseringskravet

En arbetsgivare som vill anställa någon från ett land utanför EU måste utannonsera tjänsten så att alla som bor inom EU/ESS och i Schweiz kan söka jobbet.

I minst tio dagar bör tjänsten vara utannonserad via Arbetsförmedlingens platsbank. Då blir den automatiskt synlig också i den europeiska platsbanken Eures.

Källa: Arbetsförmedlingen

Efter många rättsliga turer har han nått vägs ände, så nu packar han väskan och åker hem till sina föräldrar i Bangladesh. Hans fall har väckt uppmärksamhet och han har fått en enorm respons.

– Jag vill tacka alla svenskar som har försök hjälpa mig. Jag är jätteledsen, men jag respekterar reglerna och lagen, säger han till TT.

Efter avslutade studier i Sverige fick han jobb här. Men när han sökte uppehållstillstånd blev det avslag från Migrationsverket, eftersom tjänsten inte utannonserats via Arbetsförmedlingen och den europeiska jobbportalen Eures. Medborgare inom EU/EES och Schweiz har företrädesrätt och ska ha haft möjlighet att se jobbannonsen.

Att Linkedin har flera hundra miljoner användare spelade ingen roll i sammanhanget, företrädesrätten var enligt Migrationsverket åsidosatt.

En av dem som reagerat är EU-parlamentariker Fredrik Federley (C).

– Det är ju helt vansinnigt. Det är fler som har tillgång till Linkedin än till Arbetsförmedlingen och det finns fler tjänster på Linkedin än på den europeiska platsportalen Eures, har han tidigare sagt till TT.