Fakta: EU:s ordförandeland

De närmaste åren sitter följande länder som ordförandeland i EU:

Slovakien (juli-december 2016)

Malta (januari-juni 2017)

Storbritannien (juli-december 2017)

Estland (januari-juni 2018)

Bulgarien (juli-december 2018)

Det är fortfarande högst osäkert om Storbritannien kommer att stå kvar som ordförandeland nästa år. Om landet väljer att avstå flyttas i stället övriga länder upp ett hack i ordningen.

Ordförandelandet har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Polens förre premiärminister Donald Tusk.

Fakta: EU:s ledning

De stora linjerna i EU:s politik slås fast av medlemsländernas stats- och regeringschefer vid deras gemensamma toppmöten. EU-kommissionen får sedan i uppdrag att omvandla politiken till färdiga förslag som lämnas vidare för att godkännas av såväl medlemsstaterna som EU-parlamentet.

EU-kommissionen består av en kommissionär från varje medlemsland. Sedan 2014 är luxemburgske kristdemokraten Jean-Claude Juncker ordförande, med nederländska socialdemokraten Frans Timmermans som förste viceordförande.

Den 51-årige slovakiske premiärministern har varit en av de stats- och regeringschefer i EU som oftast anmält avvikande åsikt när det gäller flykting- och migrationspolitiken. Slovaken har vänt sig till EU-domstolen för att stoppa beslutet att omfördela asylsökande mellan medlemsländerna samtidigt som Fico öppet har talat om att "islam inte har någon plats i Slovakien".

När han på onsdagen talade till EU-parlamentet om det halvår som ordförandeland i EU som Slovakien just inlett hävdade han dock att landet inte är motståndare till en gemensam migrationspolitik.

– Men samtidigt vill vi ha flexibilitet så att enskilda medlemsstater kan välja olika verktyg, sade Fico i Strasbourg.

"EU är fantastiskt"

Slovakiens ordförandeskap lär inte bli enkelt i ett läge där Storbritannien flaggat för sitt utträde och splittringen även i övrigt är stor mellan länder och väljare som är för eller emot frihandel och fri rörlighet.

Både Fico och EU-kommissionen trycker hårt på vikten av att återfinna det positiva med EU.

– EU är ett fantastiskt och unikt projekt. Det är ett projekt som har gett oss fred och välstånd på en kontinent, som i århundraden lidit av hat och konflikt. Låt oss aldrig glömma det, talade Fico på onsdagen.

– Vi måste se till att de miljoner européer som just nu inte bryr sig återfinner sin kärlek till det här projektet som har så mycket kvar att ge, sade i sin tur EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

Personskiften väntar?

Den nederländske socialdemokraten Timmermans är den utåtriktade och populäre andremannen under kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker, och en naturlig efterträdare om Juncker skulle tvingas bort av missnöjda medlemsländer.

Det skulle samtidigt öppna upp för ett byte även på talmansposten i EU-parlamentet, där nuvarande talmannen Martin Schulz – från tyska socialdemokratiska SPD – ogillas skarpt av sina konservativa landsmän.

– SPD står för allt som gör folk arga med EU, säger Peter Tauber, generalsekreterare i Angela Merkels kristdemokratiska CDU, till tidningen Die Welt.