Fakta: Detta har hänt

Den 28 maj 2015 hittades ett äldre par döda efter en villabrand i Norrahammar, nära Jönköping. De hade misshandlats svårt före branden.

Den 8 juni anhölls den nu 52-årige Zoran Radovanovic. En övervakningsfilm från en butik visade att han, samma dag som branden, köpt en större mängd tändvätska av samma märke som hittats på brandplatsen.

Polisen fann också en koppling mellan Radovanovic och ett annat par, som hittats döda i mars 2015 när deras sommarstuga brunnit ner på Hökensås. Han arbetade som kapitalförvaltare och var personlig bekant till båda paren.

Radovanovic åtalades för två fall av dubbelmord och grov mordbrand, samt grova bedrägerier på nästan sex miljoner kronor mot 17 personer.

Jönköpings tingsrätt fann honom skyldig på alla punkter och dömde till livstids fängelse.

Radovanovic överklagade domens del om Hökensås, där han nekar till brottet. Göta hovrätt fastställer dock tingsrättens dom.

Fakta: Mördare med många offer

Svenska rättsfall under senare år då någon dömts för mord på minst fyra personer:

1979 dömdes en 19-årig man för att ha mördat elva äldre patienter på ett sjukhus i Malmö där han varit vårdbiträde. Offren fick ett frätande och bedövande rengöringsmedel i saft, enligt 19-åringen som en form av dödshjälp. Han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.

En natt i juni 1994 sköts sju personer ihjäl utomhus i Falun av den berusade 24-årige militären Mattias Flink. Han dömdes till livstids fängelse, men släpptes 2014.

I december 1994 sköts fyra personer till döds utanför en restaurang på Stureplan i Stockholm. Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för morden.

Göta hovrätt kommer i sin dom till samma slutsats som Jönköpings tingsrätt. Zoran Radovanovic, 52, döms till livstids fängelse för två dubbelmord med tillhörande mordbränder, och grova bedrägerier på nästan sex miljoner kronor.

Det är 20 år sedan någon dömdes för fyra mord i Sverige. Både Stureplansmorden och Mattias Flinks dödsskjutningar ägde rum 1995. Att någon döms för dubbelmord vid två olika tillfällen är så vitt känt unikt.

Blodspår på kofot

Radovanovic har erkänt allt utom det ena dubbelmordet och branden, i en sommarstuga på Hökensås. Där har varken brand- eller dödsorsak kunnat fastställas, vilket varit ett huvudargument för 52-åringen och hans advokat Leif Silbersky.

Men blod från det mördade paret hittades på Radovanovics kofot, och han har medgett att han besökte dem innan branden startade.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att dubbelmorden var planerade och hade ekonomiska motiv. Radovanovic var personlig bekant med paren och hade placerat pengar åt dem utomlands – pengar som paren sagt att de ville ha tillbaka. Samtidigt hade 52-åringens egen ekonomi blivit ansträngd.

Kan överklagas

Leif Silbersky är inte överraskad av hovrättens dom.

– När det gäller juridik är jag numera inte förvånad över någonting, säger advokaten.

Han ska nu fundera på om en överklagan till Högsta domstolen kan tänkas ändra domen.

Radovanovic kan i praktiken ha fällts av att branden han anlade vid det andra dubbelmordet, i Norrahammar, slocknade efter ett tag. Om villan brunnit ner helt, hade bevisläget där blivit mer likt det på Hökensås. Nu ledde fynden i Norrahammar i stället till en mordutredning.