Fakta: Vill undvika nyval

Statsminister Juha Sipilä (C) tillträdde efter Finlands riksdagsval i maj 2015. Han har i samband med hotet om att avgå öppnat dörren för att bilda en ny regering med stöd från andra riksdagspartier. Nyval vill han undvika in i det längsta.

En koalition med det största oppositionspartiet Socialdemokraterna kan dock bli svårt att bilda, inte minst sedan Socialdemokraterna har gått starkt framåt i opinionsmätningarna samtidigt som väljarstödet för högerpopulistiska Sannfinländarna, som sitter med i Sipiläs nu hotade koalition, har rasat markant.

Att bygga upp en ny koalition med hjälp av mindre partier skulle troligen ge en för svag regering, varnar Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich.

Källa: TT.

Fakta: Svårt att ta sig ur recessionen

Finlands befinner sig i en väldigt bräcklig ekonomisk återhämtning efter tre års recession, med en beräknad tillväxt i år på 0,3 procent enligt EU-kommissionens höstprognos.

Arbetslösheten på omkring 9,5 procent väntas inte sjunka tillbaka nämnvärt de närmaste två åren, då landet har stora strukturella utmaningar efter bakslagen för Nokia, avbräck i handeln med Ryssland och problem med överkapacitet för skogs- och verkstadsindustrin.

Liksom Sverige har Finland även problem med kraftiga prisfall, vilket trycker ned inflationen under nollstrecket. Därtill kommer problem med budgetunderskott och en statsskuld som i år har vuxit över gränsen på 60 procent av BNP som finns i EU:s tillväxt- och stabilitetspakt.

Förhandlingar inför öppen ridå har blåst upp en känslig sakfråga om vårdregioner till en finsk regeringskris, enligt Jan Sundberg, professor i statskunskap vid Helsingfors universitet.

– Det är inte så att de sitter bakom lyckta dörrar och förhandlar. Alltemellanåt kommer de ut och twittrar och pratar, det skapar en märklig situation. Då går det så här. Folk har blivit förvirrade kring vad de olika parterna står för.

Storspelarna Centern och Samlingspartiet har mycket att förlora på att regeringen de sitter med i faller, enligt Sundberg. Finlands ekonomi går kräftgång och spricker regeringen kommer landet att framstå instabilt även politiskt. Samtidigt vill båda sidor framstå som vinnare i förhandlingarna.

Klara framsteg

Matti Vanhanen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, säger att partiledarna nu förhandlar om en lösning. Samtalen bröt samman natten till fredagen.

– Jämfört med i natt har det skett klara framsteg, men som det framkommit av statsministerns kommentarer finns det också problem, sade han till nyhetsbyrån FNB på fredagen.

På pappret rör konflikten vilket antal vårdregioner Finland ska delas upp i. Statsminister Juha Sipilä (C) har enligt en FNB-källa lagt fram ett kompromissförslag med 15 vårdregioner, vilket innebär att han backat från sitt ursprungliga krav på 18 regioner. Detta tillbakavisas av statsministern.

Kompromisser

Det konservativa Samlingspartiet hade fem vårdregioner som utgångspunkt. Enligt Sundberg tror de att för många regioner skulle innebära stora byråkratiska problem. Företrädare för partiet har öppnat för en kompromiss på upp till tolv regioner.

Men bakom striden om antalet regioner döljer sig en förtroendekris mellan regeringspartierna, enligt statsministern.

Frågan är principiellt viktig för båda sidor. I grunden har den att göra med klyftan mellan centrum och periferi. Samlingspartiet är populärt bland storstadsborna, Centern på landsbygden.

"Det ligger troligen mer bakom den senaste tidens problem än bara denna fråga. Den sittande regeringen ser med andra ord mycket mindre sammanhållen ut än vad man tidigare trott", skriver Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich i en kommentar.