Fakta: Emoji

Ordet "emoji" kommer från japanskan: "bild" (e) och "tecken" (moji).

Emoji-symbolerna tillkom i Japan i slutet av 1990-talet och blev senare tillgängliga för användning i många smarta mobiler världen över.

Två bastubadare, en headbangande hårdrockare och en gammal mobil av finsk modell är några av symbolerna när Finlands utrikesdepartement lanserar egna emojis – de små bilderna som kan användas för att beskriva känslor i skriven kommunikation.

Sammanlagt rör det sig om ett 30-tal bildsymboler som kan laddas ned från och med den 1 december. Med dessa är Finland först i världen med egna emojis.


►LÄS MER: Finland lanserar egna finska emojis

"Emoji används särskilt av unga människor och de har revolutionerat vår kommunikation på samma sätt som till exempel sms. Med emoji kan man kommunicera med bilder i stället för ord och det passar ju finländarna", säger Petra Theman, chef för finska UD:s enhet för offentlig diplomati, i ett pressmeddelande.

Men hennes svenska kollegor tänker inte hoppa på grannlandets emojitåg, ännu i alla fall.

– Vi tycker att det här är en ganska rolig idé som de har lanserat men vi har inga planer på att göra en svensk motsvarighet av detta i nuläget, säger Gabriel Wernstedt, kommunikatör på svenska utrikesdepartementet.