Fakta: EU:s fiskepolitik

EU har gemensamma regler för fiske. De gäller för alla medlemsländer och handlar om hur mycket fisk som får fångas, hur fisken ska märkas och vilket stöd som ska ges till fiskare. Syftet är att alla fiskare ska konkurrera på lika villkor genom att ge alla fiskeflottor samma tillgång till fiskevattnen i EU.

EU har länge haft problem med att för mycket fisk tas upp. Vid överfiske riskerar fisken att ta slut, och enligt EU-kommissionen överfiskas också vissa fiskebestånd i praktiken.

För att undvika överfiske bestämmer EU varje år hur mycket som får fiskas av de fiskarter som har störst kommersiellt värde, till exempel torsk, tonfisk och sill.

Den senaste reformen av den gemensamma fiskepolitiken trädde i kraft 1 januari 2014. Nu läggs större vikt vid långsiktig hållbarhet och att EU:s miljölagstiftning följs.

Spanien, Storbritannien och Danmark är de länder i EU som fiskar mest. De tar vardera upp omkring 18–13 procent av den totala fångsten i EU.

Källa: EU-kommissionen, EU-upplysningen

– Varför? Jag slänger tillbaka mer fisk än vad jag får behålla. Sakta men säkert håller jag på att bli helt utblottad, säger 60-åriga Steven Ruddy till TT:s utsända medan han gör båten Extosea redo för en tur.

Arbetsveckan inleddes med regn och kraftiga vindar som tvingade Portsmouths omkring 40 heltidsfiskare att stanna i hamnen. I dag är det desto glesare bland båtarna som ligger förtöjda strax intill fiskmarknaden Viviers, som säljer deras fångst vidare.

Kritik mot överreglering

– Vi har förlorat så mycket på grund av EU:s regler. Det är bara restriktioner och överreglering, säger 73-årige Eric McCleod, före detta fiskare som numera har klivit i land för att chefa över familjeföretaget Viviers.

En majoritet av de drygt 11 000 fiskarna i Storbritannien vänder sig mot EU:s gemensamma fiskepolitik, som bestämmer hur mycket fiskarna får fiska och varje lands kvot. Kritiker menar att det ödelagt det brittiska fisket och kräver tillbaka kontrollen över landets fiskevatten. Andra framhåller att EU-reglerna hjälpt fiskenivåerna att återhämta sig och enligt premiärminister David Cameron har fiskeindustrin vänt upp igen de senaste fem åren.

– Har den? Det är då ingenting som vi har märkt av här. Det skulle väl vara att fisken har blivit dyrare då, muttrar Eric McCleod och håller upp dagens upplaga av lokaltidningen där hans företag annonserar för att rösta emot EU-medlemskapet.

– Vi protesterade mot att gå med i EU redan 1973. Ingenting har förändrats.

Men finns det verkligen ingenting positivt med den gemensamma fiskepolitiken, som är tänkt att skydda de europeiska fiskarnas intressen? McCleod tänker länge innan han svarar.

– Det finns väl några små poänger, som storleksgränser på småfisk. Men det är marginellt. Vi skulle vilja ha det som Norge, de har inga problem att sälja sin fisk.

"Katastrof längs kusten"

Fiskhandlaren Matt Tyrell har varit i branschen i 26 år och beskriver den nuvarande situationen längs kusten som katastrofal.

– Det har bara gått utför. Skulle vi inte ha några kvoter skulle det finnas fler fiskar på marknaden. Då skulle det bli billigare för kunderna och fiskarna skulle kunna få bättre löner, säger han.

Alla 33 anställda hos Viviers kommer att rösta för ett EU-utträde på torsdag. Kanske handlar det om Eric McCleods smittande engagemang och osvikliga övertalningsförmåga. Men enligt 27-åriga Becky Munday är många också oroliga över att förlora sina jobb om det fortsätter att gå dåligt för den brittiska fiskeindustrin.

– Jag vill inte bli arbetslös. Och så vill jag ha förändring. Det är helt galet hur mycket vi betalar till EU jämfört med vad vi får tillbaka, säger hon.