– Vi har ingen plan B. Vi har en plan A: Storbritannien ska stanna i EU.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hoppas på ett ja till EU när britterna folkomröstar om fortsatt EU-medlemskap. (TT)

Fakta: Britterna och deras krav

Storbritanniens regering har krävt förändringar inom fyra områden i sin relation till EU: starkare ställning i EU för de nationella parlamenten, garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen, löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning" och – framför allt – ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.

Inför slutförhandlingarna råder fortsatt oenighet om exempelvis britternas möjlighet att påverka euroländernas samarbete samt om hur länge välfärdsbegränsningarna ska gälla och om redan inflyttade EU-medborgare ska undantas från begränsningarna.

Fakta: Veckans toppmöte i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer samlas på torsdag eftermiddag för årets första toppmöte i Bryssel. Under torsdagskvällen väntar diskussioner om Storbritanniens fortsatta relation till EU. Under fredagen avslutas mötet med en genomgång av läget i flyktingkrisen.

En rad möten hålls även vid sidan om. Redan på onsdagskvällen tar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordförande Donald Tusk emot ledarna från Serbien, Makedonien, Kroatien och Slovenien för ett separat möte om flyktingläget på Balkan.

Under torsdagsförmiddagen finns dessutom Turkiets premiärminister på plats för att träffa ett flertal EU-länders ledare för diskussioner om flyktingsamarbetet.

Premiärminister David Cameron slutspurtar för att övertyga sina kollegor och andra intressenter om nyttan med de förändringar han vill se vad gäller det brittiska EU-medlemskapet.

Efter en kväll i Paris i måndags mötte han EU-parlamentets tyngsta partigrupper – kristdemokratiskt konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala Alde – i Bryssel på tisdagen.

Efteråt lovade talman Martin Schulz att göra sitt bästa för att hjälpa Cameron med att få igenom de förändringar som är på gång.

– Jag gav premiärministern en klar signal om att vi kommer att vara så konstruktiva som möjligt, sade tyske socialdemokraten Schulz.

Inga garantier

Det innebär dock inte att Cameron helt säkert kan räkna med att EU-parlamentet ska kunna snabbehandla de ändringar som sannolikt måste göras i lagstiftningen.

– Ingen regering kan komma till parlamentet och säga: "Det här är vårt förslag, kan ni garantera ett resultat?" Det är inte möjligt i en demokrati, betonade Schulz.

Stalltipset i Bryssel är att EU:s stats- och regeringschefer kommer att enas med Cameron om en uppgörelse någon gång under natten mot fredag. Frågan är bara om det räcker för Camerons hopp om att trots allt vara kvar i unionen.

Ingen "plan B"

Redan från och med fredag hoppas de av hans egna ministrar som är emot ett fortsatt medlemskap att få börja kampanja för ett utträde. Om en uppgörelse blir klar den här veckan antas Cameron snabbt utlysta folkomröstningen till att hållas redan den 23 juni – dagen före midsommarafton.

I Bryssel på tisdagen mötte Cameron även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som fortfarande hoppas på ett brittiskt ja till EU.

– Vi har ingen plan B. Vi har en plan A: Storbritannien ska stanna i EU som en konstruktiv och aktiv medlem, sade Juncker inför mötet med Cameron.