Fakta: Stora jordbävningar

Här är några av de största jordbävningarna under de senaste tio åren:

April 2015: Nästan 8 900 människor mister livet i ett skalv med magnituden 7,8 i Nepal. Ett massivt efterskalv med en magnitud på 7,3 kräver ytterligare dödsoffer.

Mars 2011: En jordbävning utanför Japans huvudö Honshu, med magnituden 9,0, utlöste en tsunami som bland annat förstör kärnkraftverket Fukushima. Nästan 18 900 personer omkommer.

Januari 2010: Mellan 250 000 och 300 000 människor omkommer i en jordbävning med magnituden 7,0 på Haiti.

April 2010: 3 000 personer rapporteras döda och saknade efter att ett jordskalv med magnituden 6,9 drabbar Yushu i nordvästra Kina.

Maj 2008: Över 87 000 människor rapporteras döda eller saknade efter ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuanprovinsen i Kina.

Oktober 2005: En jordbävning med magnituden 7,6 dödar över 75 000 personer, de allra flesta i Pakistans nordvästra gränsprovins och i Kashmir.

Många människor i regionen har tillbringat natten utomhus av rädsla för nya skalv. Jordbävningen med magnituden 7,5 hade sitt epicentrum i det bergiga Hindukush-området i norra Afghanistan, men drabbade också områden i Pakistan.

– Räddningsarbetet pågår, och tält, filtar och liggunderlag tillhandahålls, säger Latif ur Rehman på en pakistansk katastrofmyndighet, till nyhetsbyrån Reuters.

Sökandet efter överlevande pågår nu i de oländiga terränger där jordbävningen dagen innan skördade hundratals offer. Över 300 personer bekräftas ha mist livet, och enbart i Pakistan rapporteras om minst 1 600 skadade. Dödssiffran befaras stiga när omfattningen av förödelsen i det svårtillgängliga Hindukush blir känd.

Räddningsarbetare riskerar också att stöta på talibaner som gömmer sig i terrängen. Afghanska tjänstemän säger att provinserna Badakhshan, Takhar och Kunar har lidit enorm förödelse. Men talibanerna har i sin tur uppmanat organisationer att inte hålla tillbaka hjälpen och lovar att låta dem få tillträde till de nödställda områdena. Talibanerna skriver också i ett uttalande på sin webbsida att de tänker hjälpa behövande, enligt nyhetsbyrån AFP.