Fakta: Id-kontroller från Danmark

Lagen som id-kontrollerna grundas på började gälla den 21 december, men började tillämpas först den 4 januari.

Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige måste kontrollera att passagerarna har giltig id-handling med foto.

Transportörerna kan få böta 50 000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med.

Polisen ska kontrollera att transportörerna gör det de ska.

I november infördes tillfälliga id-kontroller på färjor från Tyskland och Danmark till Sverige. Då utfördes enbart stickprovskontroller.

Källa: Näringsdepartementet

Öresundsbron har länge varit flyktingarnas självklara väg till Sverige. Men när papperslösa flyktingar började stoppas vid sista tågstationen på dansk sida av Öresund har flyktvägen ritats om för många. Polisen ser en tydlig effekt av id-kravet som började gälla i måndags – inte minst vid Hyllie station i Malmö.

– Vi märkte det direkt. Pang, sade det bara, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, till TT.

Flest i Trelleborg

Bara sex flyktingar togs emot av polisen på Hyllie under onsdagen för att registreras som asylsökande hos Migrationsverket, en siffra som kan jämföras med att hundratals ankom under många höstdygn. I princip alla asylsökande kommer numera med färjor till Trelleborg i stället för via Öresundsbron.

– 48 av 58 flyktingar kom den vägen i onsdags.

Men nu väcker en ny tendens på Öresundsförbindelsen polisens uppmärksamhet. Sedan id-kravet infördes har polisen observerat misstänkt taxitrafik med flyktingar över bron.

– Efter att ha funnits vid gränskontrollerna på Lernacken ett tag kan vi nu se en sådan förändring, säger Westford.

Kan vara brott

Det här är taxiresor som kan sluta med brottmisstanke om människosmuggling för taxichauffören. Allt beror på utredningen och bakgrunden i det specifika fallet. Id-kravet gäller inte för taxichaufförer som öppnar bildörren för en vinkande flykting i Köpenhamn.

– Men varje taxichaufför måste bilda sig en uppfattning om vem man får som kund, säger Westford.

Vem är i bilen? Och varför? Det är två frågor som hon tycker att taxichaufförerna ska ställa sig. Att kontrollera id vore mycket klokt, tycker hon.

Ögonen på sig

Sedan de tillfälliga gränskontrollerna infördes finns ännu inget konkret fall där en taxichaufför misstänks för människosmuggling. Men eftersom misstankarna finns kommer polisen nu att ha fler ögon på taxibilarna.

– När vi får indikationer om att brott kan bli begångna så kommer vi att göra mer och fördjupade kontroller av taxibilar, men andra fordon kontrolleras ju också, säger Leif Fransson, operativt ansvarig för gränspolisen i syd, till TT.

Taxiförbundet uppmanar taxiförare att vara vaksamma när de kör passagerare från Danmark och korsar gränsen till Sverige.

– Man får använda sunt förnuft. I de fall man är minsta tveksam har man sin fulla rätta att säga nej till körningen, säger förbundsdirektör Claudio Skubla, som är kritisk mot att ett tungt ansvar läggs på förarnas axlar.